MAKALELER / Demans-Eli Açıklık Alzheimer Belirtisi Olabilir





Demans-Eli Açıklık Alzheimer Belirtisi Olabilir:

 

1--USC’deki KeckTıp Fakültesi’nde bu amaçla yapılan bir araştırma, finansal eli açıklık ile Alzheimer hastalığının erken evreleri arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi.

1.1--Bulguları Journal of Alzheimer’s Disease’de yayımlanan çalışmada, demansı veya bilişsel bozukluğu olmayan ve or-talama yaşları 69 olan 67 yaşlı yetişkin katılımcıya 10’ar dolar verildi ve bunu, kimliği belirsiz bir alıcıya vermek ile kendileri-ne saklamak arasında seçim yapmaları istendi.

 

2--Araştırma kapsamında, bilinen bir demans hikâyesi olmayan katılımcılara, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde teşhis edilmesine yardımcı olmak için sıklıkla kullanılan bir dizi nöropsikolojik muayene de yapıldı. Parayı başkasına vermeyi seçen katılımcılar, nöropsikolojik testlerde önemli ölçüde daha düşük puanlar aldı. Bir başka deyişle, para verme konusundaki isteklilik, Alzheimer’ın erken evre bilişsel göstergeleriyle ilişkiliydi.

 

2.1--Araştırmanın kıdemli yazarı Duke Han, “Amacımız, bazı yaşlı yetişkinlerin, diğerlerine göre niçin dolandırıcılık veya finansal sömürüye daha yatkın olabileceğini anlamaktı,” dedi. Hastanenin Aile Hekimliği Anabilim Dalı Nöropsikoloji Direktö-rü de olan Han, “Daha önceki çalışmalarda, parayla başa çıkmada sorun yaşamanın da Alzheimer hastalığının erken belirtilerinden biri olduğu düşünülüyordu ve bu bulgu da bu görüşü destekliyor,” diye devam

 

Kaynak:HBT-Herkese Bilim Teknoloji Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 124

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.