MAKALELER / Demans-Tedavi Edilmeyen Görme Sorunları, Demans Riskini %50'ye Yakın Artırabilir





Demans-Tedavi Edilmeyen Görme Sorunları, Demans Riskini %50'ye Yakın Artırabilir:

 

1--Pekin Üniversitesi Tıp Bilişim Merkezi’nde yapılan araştırmaya göre, yaşlı yetişkinlerdeki görme sorunları, demans riskiyle ilişkili olabilir. Aging and Mentai Health dergisinde yayınlanan çalışmanın bulguları, yaşlı yetişkinlerin, görmeyle ilgili sorunları doğru bir şekilde, örneğin gözlük kullanarak veya katarakt ameliyatı olarak çözmelerinin önemini ortaya koydu.

 

1.1--76.373 kişiyi kapsayan 16 çalışmanın yakın tarihli sistematik incelemesi ve meta analizinin sonuçlarına göre, tedavi edilmemiş görme sorunları olan yaşlı yetişkinlerin demans geliştirme ihtimali daha yüksekti.

 

1.2--Bulguya göre görme sorunu olan kişilerde, olmayanlara göre bilişsel bozukluk olma olasılığı %137, bilişsel bozukluk geliştirme riski %41 ve demans riski %44 daha fazlaydı.

 

2--Pekin Üniversitesi Tıp Bilişimi Merkezi’nden başyazar Doç. Dr. Beibei Xu,

 

2.1--göz rahatsızlıklarının teşhis ve tedavi edilmesi, hem bireyin yaşam kalitesini iyileştireceğini hem de potansiyel olarak hafıza kaybını yavaşlatma veya durdurmak için faydalı olabileceğini düşündürüyor.”

 

2.2--“Demansın başlamasını önlemenin veya geciktirmenin yollarını bulmak, bundan etkilenen bireylerin ve ailelerinin yaşamları üzerindeki yıkıcı etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

2.3--Değiştirilebilir risk faktörlerini belirlemek, bu hedefe ulaşmak için etkili ,müdahaleler geliştirmek için ilk kritik adımdır” diyen Xu, bulgularının, yaşlı yetişkinler için düzenli göz muayenesinin önemini vurguladığını ifade etti.

 

3—Yorum:Daha önce yapılan bir çalışmada da işitme kaybı ile demans riski arasında ilişki bulunmuştu.Bu anlamda yaşlılarda işitme ve görme kaybının takibi önemli.

 

Kaynak:HBT-Herkese Bilim Teknoloji Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.