MAKALELER / Bitkisel-Vejeteryan Esaslı Beslenmenin Sağlığa Faydaları





Bitkisel-Vejeteryan Esaslı Beslenmenin Sağlığa Faydaları:

 

1--Kalp-damar hastalıkları-Hayvansal ürünler, kardiyovasküler hastalıkların temel nedenlerinden olan doymuş yağ ve kolesterol bakımından yüksektir. Ancak yakın tarihli bir araştırma, vejetaryen diyet uygulayan kişilerde LDL “kötü” kolesterol seviyesinin 13 mg/dl azaldığını ortaya koydu.

 

1.1--Başka bir analiz ise, vejetaryenlerde kalp hastalığına bağlı ölüm oranın omni- vorlara kıyasla %24 daha düşük olduğuna işaret ediyor.

 

2—Kanser-Aktif olmak ve meyve, sebze ve tam tahıllar açısından zengin bir beslenme düzenini takip etmek gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmek meme kanseri riskini %70’e kadar azaltabilir.

 

2.1--Ayrıca, araştırmalar soya ve yüksek lifli diyetlerin meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Süt ürünleri ağırlıklı beslenme prostat kanseri riskini artırıyor.

 

2.2--Günlük kırmızı ve işlenmiş et tüketimi kolon kanseri riskini artırırken yüksek lifli diyetler bu riski azaltır.

 

3—Diyabet-Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmaya göre, bitkisel temelli bir beslenme düzeni Tip 2 diyabet riskinde %34’lük bir azalma sağlayabiliyor.

 

4—Alzheimer-Yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, kuruyemiş gibi be-yin açısından sağlıklı gıdaları içeren, öncelikler bitki bazlı Akdeniz-DASH Nörodejeneratif Gecikme (MIND) diyetine bağlı kalan kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin %60 oranında azaldığı görüldü.

 

5--COVID-19-Yine Harvard’da yapılan bir çalışmaya göre, esas olarak bitki bazlı bir beslenme düzenine sahip kişilerin şiddetli COVID-19 enfeksiyonu riskinde %41’lik, herhangi bir şiddette enfeksiyon riskinde ise %9’luk bir azalma görülüyor.

 

Kaynak:HBT-Herkese Bilim Teknoloji Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 117

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.