MAKALELER / Evcil Kedilerde Sosyal Davranışta Beyin Hormonlarının Etkisi





Evcil Kedilerde Sosyal Davranışta Beyin Hormonlarının Etkisi:

 

1--Kediler doğaları gereği bireyse! yaşamayı tercih eden canlılarken barınaklarda yaşayan kedilerin gruplar halinde yaşamaya nasıl tahammül edebildiği konusu üzerine yapılan bir araştırmada, bireyden oluşan üç kedi grubunun hormon seviyeleri, bağırsak mikrobîyomları ve sosyal davranışları, iki hafta boyunca mercek altına alındı.

 

1.1--Araştırmalara göre testosteron ve kortizol seviyeleri yüksek olan kedilerin, diğer kedilerden uzak durmaya ve barınaktan kaçmaya daha meyilli olduğu bulundu.

 

1.2--Bu hormonlarının seviyesi düşük olan kedilerinse diğer kedilerle olan iletişimlerinde daha yüksek toleransa sahip olduğu görüldü.

 

1.3--Aynı zamanda birbiriyle sık iletişim kuran kedilerin bağırsak mikrobiyomlarının benzer olduğu görüldü.

 

1.4--İnsanlar başta olmak üzere çoğu canlıda bağ kurmada en etkili olan oksitosin hormon seviyesi yüksek olan kedilerin,sosyal ilişkilerini güçlendirici bir etkiye sahip olmadığı tam tersine oksitosin sevesiyesi yüksek kedilerin grup içerisinde çok daha yalnız kaldığı gözlemlendi.

 

2—Yorum:Davranışları yönlendirmek anlamında Evcil kedileri-köpekleri sürekli sevmek oksitosin seviyesni yükselterek diğer köpek-kedilerle iletişime geçmelerini engelleyebilir mi.Testosteron ve kortizol seviyesi düşük gıdalar ile beslemek iletişimlerini artırabilir mi

 

Kaynak:Popular Science

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 138

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.