MAKALELER / Karbondioksidi Yeraltında Depolamak





Karbondioksidi Yeraltında Depolamak:

 

1--Karbondioksıdin yer altında karbonat minerallerine müştürülerek depolanması sürecinin verimi ortamın asitlik derecesine, sıcaklığa ve basınca bağlıdır.

 

2--Colombia Üniversitesi, İzlanda Üniversitesi ve Fransa Bilimsel Araştırma Merkezinin ana yürütücüleri olduğu CarbFix projesinin endüstriyel ölçekteki pilot uygulaması, 2014’te İzlanda’nın güneybatısında yer alan Hellisheidi ]eotermal Enerji Santrali’nde gerçekleştirilmeye başlandı. 2011 verilerine göre Hellisheidi Jeotermal Enerji Santrali yılda 60.000 ton karbondioksit üretiyor.

 

2.1--Santralde kullanılan jeotermal gaz, büyük oranda ’arbondioksit ve hidrojen sülfürden oluşuyor. Bu gaz kanşımmdan ayrılan karbondioksit, borularla santralden aklaşık 1,5 kilometre uzaktaki enjeksiyon sahasına taşmıyor. Burada su ile karıştırılan karbondioksit suda çözünüyor ve yerin altına enjekte ediliyor,buda çözünen karbondioksit, yer altındaki tepkimeye girmeye istekli iyonlar içeren kayaçların yapısındaki katyonlarla tepkimeye girerek karbonat minerallerini oluşturuyor. Karbonat mineralleri binlerce yıl boyunca jeolojik yapıların içinde kararlı bir şekilde kalabiliyor. Bu sayede karbondioksit yer altma kalıcı bir şekilde depolanabiliyor.

 

3--CarbFix projesinin İzlanda’daki pilot uygulamasında 2014!ten bu yana 80.000 tondan fazla karbondioksit yerin altına enjekte edildi.

 

3.1--Araştırmacılar bu yöntem sayesinde yer altma enjekte edilen karbondioksidin %95’inin iki yıl içinde karbonat minerallerine dönüştüğünü belirledi. Bu yöntemde yer altına enjekte edilen, içinde çözünmüş hâlde karbondioksit bulunan suyun yoğunluğu karbondioksidin yoğunluğundan yüksek.

 

3.2--Bu sayede geleneksel karbondioksit yakalama ve depolama yöntemlerinde olduğu gibi karbondioksidin tekrar yerin yüzeyine sızması sorununun üstesinden gelinmiş oldu.Bu yöntem şu an bazalt, peridotit gibi belirli türdeki kayaçların olduğu bölgelerde kullanılabiliyor.

 

3.3--Araştırmacılar ilerleyen zamanlarda farklı tür kayaçların içinde karbondioksidin karbonat minerallerine dönüştürülmesi amacıyla çalışmalar yapıyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 131

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.