MAKALELER / Prize Takılı Fişler-Uyku Modunda Elektrikli Cihazlar Enerji Harcıyor Mu





Prize Takılı Fişler-Uyku Modunda Elektrikli Cihazlar Enerji Harcıyor Mu?

 

1--Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre, evlerimizde uyku modunda fişe takılı olan birçok elektronik cihaz elektrik faturalarının 4'te 1'ine sebebiyet veriyor.

 

2--İngiltere merkezli yenilenebilir enerji şirketi Bulb verilerine göre, şehirlerdeki her evin tükettiği elektrik yılda ortalama 60 kilogram karbondioksit gazı (CO2) salınımına sebebiyet veriyor. Bu karbon miktarını atmosferden temizlemek için en az büyümüş 3 ağaç gerekiyor.

 

3--Evlerimizde 24 saat boyunca çalışan tek bir cihaz var; o da buzdolabı. Ancak fişe takılı televizyon, müzik seti, adaptörlü bilgisayarlar, cep telefonu, yazıcı ve benzeri aletleri sadece belirli aralıklarla kullanıyoruz. Bu cihazları kullanmadığımız zaman fişlerini prizden çıkarmamız gerekiyor. Zira bu aletler en küçüğünden büyüğüne elektrik yakmaya devam ediyor.

 

3.1--ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) tarafından yapılan bir araştırmada prizlere takılı elektronik aygıtlar kullanılmasa dahi bekleme modunda elektrik yakıyor ve elektrik faturasının % 23'ünü oluşturuyor.

 

3.2--İngiltere'de dev enerji şirketlerinin yaptığı araştırmada da benzer sonuçlar elde edilmiş. "Hayalet aygıtlar" olarak adlandırılan prize takılı bu cihazlar, ülkedeki vatandaşların ortalama aylık 75 pound olan elektrik faturalarının % 16'sını oluşturuyor.

 

4—Yorum:Sızıntı elektriğine karşı çözüm olarak akıllı priz kullanmak yada fişi prizden çekmek olabilir.Enerji tasarrufu olarak önemli bir olgu olarak kabul edilebilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/green/-- Prize takılı fişler, elektrikli cihazlar enerji harcıyor mu?




Makalenin İzlenme Sayısı : 130

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.