MAKALELER / Dopamin Düzeyini Artırmak-Doğal Yollarla





Dopamin Düzeyini Artırmak-Doğal Yollarla:

 

1--Dopamin miktarının gereğinden az ya da çok olması sağlığınızda ve duygu durumunuzda doğrudan birtakım dengesizliklere yol açabilir. Dopamin dengesinin uzun süre bozulması çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını arttırabilir. Yaş ilerledikçe beyindeki dopamin miktarı azalarak, yaşlanmaya bağlı dopamin eksikliğine neden olabilir.

 

2--Bir sinir ileticisi ya da nörotransmiter olarak, dopamin merkezi sinir sistemi boyunca sinyaller göndererek kişinin duygusal, zihinsel ve fiziksel durumunu etkiler. Odaklanmanıza yardımcı olurken, doyum ve güdülenim duygularını da tetikler.

 

2.1--Haz duyduğunuzda, beden alıştırmaları sırasında, güneşlendiğinizde, ya da müzik dinlediğinizde dopamin üretimi de tetiklenir. Alkol ve uyuşturucu tüketimi dopamin düzeylerini sağlığa zarar veren ve bağımlılığa yol açabilecek bir biçimde arttırabilir.

 

3--Dopamin Eksikliğinde:

 

1--Odaklanma güçlüğü ve motivasyon eksikliği

 

2--Bilinç kararması ya da beyin sisi

 

3--Kaygı

 

4--Depresyon

 

5--Uykusuzluk

 

6--Kısa erimli bellekle ilintili güçlükler

 

7--Cinsel isteksizlik/libido düşüklüğü

 

8--Huzursuz bacak sendromu

 

9--Kabızlık

 

10--Kaslarda sıklıkla yaşanan kasılmalar

 

4—Dopamini Artırmak İçin:

 

1--İyi uyku önemli: Geceleri gereksindiğiniz o yedi sekiz saatlik tatlı uykunuzu almadı¬ğınızda ertesi gün beyninizdeki dopamin alıcılarında bir azalma olur. Bu yüzden geceleri yatmadan önce en az bir saatinizi rahatlayıp gevşemeye ayırın ve gözlerinizi mavi ışıktan uzak tutun. Huzurlu bir uyku için defin soluk alıp vermeyi, yoga, ya da yönlendirmeli meditasyonu deneyin.

 

2--D vitamini ve omega- 3 yağ asitleri eksikliği dopamin düzeylerinin de düşmesine neden olur, çünkü bu besinlerin her ikisi de beynin dopamin üretimiyle ilintilidir. Dopamin düzeyinizin yeterli olduğundan emin değilseniz, balık yağı ve D vitamini eklemesi yapın.

 

3--Beslenme düzeninize probiyotik içeriği yüksek yiyeceklerin eklenmesi de bağırsak florasını düzenleyerek dopamin üretiminin artmasına yardım edebilir.


4--Müzik dinleyin-youtube vs dans-halay videoları izlemek


5--eksersiz-spor yapmak

 

Kaynak: HBT Sayı 334- 25 Ağustos 2022-Nilgün Özbaşaran Dede




Makalenin İzlenme Sayısı : 127

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.