MAKALELER / Karbondioksit Tutan Mekanik Sistemler-Ağaçlar-Küresel Isınma İle Mücadelede





Karbondioksit Tutan Mekanik Sistemler-Ağaçlar-Küresel Isınma İle Mücadelede:

 

1--Atmosferden karbonu mekanik olarak yakalayan teknolojiler, mevcut yöntemlere göre daha pahalı ve yoğun enerjiye gereksinim duymaları nedeniyle henüz geliştirilme aşamasında veya çok küçük ölçekte çalışılmaktadırlar.

 

1.1--Ancak bu yıl (2022), enerji talebini ve maliyetini düşürmeye yardımcı olabilecek yeni teknikler test edilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda, atmosferden karbon toplayacak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacak mekanik ağaçların (MechanicalTrees) ilk örneği, yirmi yıllık araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda Arizona Devlet Üniversitesi’nin (Arizona State University-ASU) Tempe kampüsüne yerleştirildi.

 

1.2--Atmosferden C02 uzaklaştırmada doğal ağaçlardan bin kat daha verimli olduğu belirtilen mekanik ağaçlar, ASU’da görev yapan Profesör Klaus Lackner ve Carbon Collect Ltd., tarafından geliştirilerek uygulama aşamalarına başlandı.

 

1.3--Sistem, ağaç benzeri bir kolon üzerine yerleştirilen disklerden oluşmaktadır. Sistem çalışma prensibi, ağaç benzeri-karbon toplayıcı ağaç. 10 metre yükseldiğe kadar uzanır ve 20 dakikada rüzgarla taşınan ortam havasından CO2 ile doyar.Tablalar tabandaki bîr odaya indirilir.İşlemi tekrarlamak için ağaç tekrar tam yüksekliğe kadar uzatılarak (10 metre) disklerin birbirinden ayrılması ve hava akımının doğal rüzgâr akışı ile birlikte disk yüzeyine temas ettirilmesiyle disk yüzeyinde bulunan sorbentlerin hava içerisindeki C02’nin tutması esasına dayanmaktadır.

 

1.4--Daha sonra kolon kısaltılmakta ve bir haznenin (2,7 metre uzunluğunda) içerisine yerleştirilen disklerde tutulan yüksek saflıktaki C02, sorbentlerden salınarak (rejenere edilerek) bertaraf edilebilir veya geri dönüştürülebilir hale getirilmektedir.

 

1.5--Ayrıca, bu sistemi diğer C02 yakalama sistemlerinden ayıran en önemli özelliğin C02 yakalamak için herhangi bir fan ya da blovver mekanizmasının kullanılmaması nedeniyle enerji gereksinimine ihtiyaç duyulmaması olduğu belirtilmektedir.

 

1.6--Sistemde, enerjiye sadece yakalanan C02 rejenere etmek için ihtiyaç duyulmaktadır. Rejenerasyon işleminden sonra bu diskler tekrar havadan C02 yakalamak için yeniden kullanılabilmektedirler.

 

2--Atmosferden pasif C02 yakalama sistemi olarak adlandırılan bu sistemin, bu özelliği ile diğer havadan doğrudan karbon yakalama sistemlerine göre düşük maliyetli ve ölçeklenebilir ticari alternatifler sunduğu ifade edilmektedir.

 

2.1--Bu teknoloji, kurulacak “karbon çiftlikleri" ile geniş ölçekte uygulandığında, insanların dünya atmosferindeki artan sera gazı miktarını engellemesine ve böylece küresel ısınmanın etkileriyle mücadeleye yardımcı olabilir.

 

Kaynak:HBT-https://inews. co. uk/news/environment/climate-c- hange-mechanical-trees-suck-c02-out-atmosphere-trial-1361189

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.