MAKALELER / Kronik İltihaba Karşı D Vitamini





Kronik İltihaba Karşı D Vitamini:

 

1--Güney Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü ve UK Biobank’taki 294.970 katılımcının genetik verileri incelendiği yeni bir çalışmada, düşük D vitamini seviyesi ile iltihaplanma arasında doğrudan bir bağlantı olduğu tespit edildi.

 

1.1--Bu bulgunun, kronik iltihaplanma ile ilişkili hastalık riskini belirlemede önemli bir biyobelirteç sağladığı ve eksikliği olan kişilerde D vitamini seviyesini artırmanın kronik iltihabı azaltabileceğine işaret ettiği belirtiliyor.

 

2--İnflamasyona yanıt olarak vücudumuz yüksek düzeyde CRP (C-reaktif protein) üretir ve bu nedenle kronik iltihaplanma durumda, CRP seviyeleri daha yüksek olur.

 

2.1--Yeni çalışmada D vitamini ve C-reaktif protein seviyelerini incelediklerini belirten araştırmacılar, D vitamini eksikliği ile yüksek C-reaktif protein seviyesi arasında tek yönlü bir ilişki görüldüğünden eksikliği olan kişilerde D vitaminini artırmanın kronik iltihabı azaltabileceğini ve böylece bir dizi hastalığı önlemede yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

 

2.2--Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, yeterli D vitaminine sahip olmanın obeziteden kaynaklanan komplikasyonları azaltabileceği, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve otoimmün hastalıklar gibi inflamatuar bir bileşeni olan kronik hastalıkların riskini veya şiddetini azaltabileceği belirtiliyor.

 

2.3--İltihaplanma olarak bi-linen inflamasyon aslın-da vücudun iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, kronik hale geldiğinde tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabilir

 

Kaynak: HBT Sayı 336- 8 Eylül 2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.