MAKALELER / Küresel Isınmaya Karşı En Uygun Beslenme Düzeni Ne Olabilir





Küresel Isınmaya Karşı En Uygun Beslenme Düzeni Ne Olabilir:

 

1— Et ve süt ürünleri, gezegenimiz üzerinde büyük bir yük yaratıyor; tek başlarına küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %14,5’ini oluşturuyorlar. Bu nedenle de beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek, karbon emisyonlarını azaltmaya ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmeye yardımcı oluyor.

 

1.1--Karşılaştırmak gerekirse standart et bazlı bir diyet, günde yaklaşık 7,2 kilogram C02 eşdeğeri üretirken, vejetaryen diyet 3,8 kg ve vegan diyet 2,9 kg üretiyor.

 

1.1.1--Örneğin tüm dünya vegan olsaydı, yılda yaklaşık 8 milyar ton C02 tasarrufu sağlardı. Şu anda dünyada tarım ve gıda kaynaklı C02 emisyonları yılda 13,7 milyar ton. Beslenme tarzı değişikliğiyle bu rakamdan %60’a kadar haline de gelebilir.

 

1.1.2--Gezegenimizi kurtarmak için yediklerimizi düşünüyorsak hem su hem de arazi kullanımını dikkate almamız gerekiyor. Örneğin sığır eti, kilo başına yaklaşık 15.000 litre suya ihtiyaç duyuyor.

 

1.2--Bu arada vegan ve vejetaryenlerin vazgeçilmezi olan avokado ve badem gibi bazı gıdalar da büyük bir su ayak izine sahip. Üstelik yerli avokado değil de binlerce kilometre uzaktan gelen bir avokadoyu tercih ederseniz bunun karbon ayak izi de yüksek oluyor.

 

1.3--Ancak genel olarak bitki bazlı (vegan veya vejetaryen) bir diyet, standart et bazlı bir diyetin su tüketiminin yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

 

2--Bunun yanında et tüketimi küresel olarak kesilirse milyarlarca hayvanın beslenmesi gerekmeyeceği için büyük miktarda arazinin serbest kalması ve bu arazilerdeki biyo çeşitliliğin gelişmesi de mümkün.

 

2.1--Örneğin dünyanın en yaygın mahsullerinden biri olan soya fasulyesinin neredeyse %80’i hayvanlara veriliyor. Soya mono kültürel bir ürün olarak araziyi çoraklaştırıyor, soya tarlaları için hayvanların yaşam alanları tahrip ediliyor, türler yok oluyor.

 

2.2--Bu şekilde arazilere olan ihtiyacın azalması, ormansızlaşmanın durdurulması ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi etkileri beraberinde getiriyor. Boş kalan araziler ayrıca geniş alanların yeniden ağaçlandırılması ve yeniden yabanileştirilmesi için kullanılarak doğal karbondioksit (tutma) deposu alanı arttırılabilir.

 

3--Beslenme tartışmalarında eksik görünen konulardan birisi ise işin etik boyutu her yıl gezegendeki her insan için öldürülen dokuzdan fazla hayvan olduğu anlamına geliyor. Bunların hepsi, bitki bazlı bir beslenmeden sağlayabileceğiniz beslenme ve proteini sağlamak için.

 

4--sera gazı emisyonlarını ve habitat tahribatını azaltmak, bununla birlikte daha uzun yaşamanıza yardımcı olmak için “ideal küresel diyet” hangisi? UCL Profesörü Mark Maslin, “ultra-fleksitaryen” olmayı öneriyor: Çoğunlukla bitki bazlı gıdalardan oluşan, ancak balık ve süt ürünlerine de izin veren, buna karşın kırmızı ve işlenmiş etin tamamen yasak olduğu bir diyet.

 

4.1--Bu tip bir diyette yılda en az 5,5 milyar ton C02 eşdeğeri (tüm gıda emisyonlarının %40’ı) tasarruf sağlanabilir, milyarlarca masum hayvanın katledilmesi önlenebilir.

 

Kaynak:HBT- Hazırlayan: Batuhan Sarıcan




Makalenin İzlenme Sayısı : 99

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.