MAKALELER / İstanbulda Amatör Olta Balıkçılığı Yapmak





İstanbulda Amatör Olta Balıkçılığı Yapmak:

 

1-- Bundan tam yirmi sene evvel. Samsun'da idik. Bir nekahat devresinde iken, boş zamanımı geçirmek için balık tutmağa başladım. Mütekait bir amatörün balık tutması alâkamı çekti. Ben de bu hastalığa tutuldum.Hastalık dediğime bakmayın. Balık tutmak benim için en büyük zevktir.

 

2-- Üç çatal iğneyi sırt sırta bağlayıp, dip kısmına hamur koyarak, kefal avlamağa başladım. Samsun'da kefalı hep bu tarif ettiğim olta ile avlarlar. Bir balık tutulmasına mukabil, bir kaç tanesi de yaralanır, kaçar. O zaman merak saikiyle bir nevi paraketa yaptım.6 - 7 tane iğneyi hamurlayıp, bir paraketa halinde birleştirip, ucuna işaret makamında bir mantar ilâve ettikten sonra, denize bırakıyordum.

 

2.1--Yem olarak daha sonraları, beyaz peynir ve tuzlu sardalya ile birlikte hamur kullandım. Bu yem çok iyi balık tutuyordu.

 

3-- Boğazın hemen hemen her semtinde lüfercilik yaptım. Bir çok defalar, sabahladığımı bilirim. Boğazda sabahın olması, manzara bakımından, balık tutma kadar tatmin edicidir.Yazları, Paşabahçe ve Kireçburnu koylarında, kırlangıç, kaya tutardım.

 

4-- İstanbul'un hemen hemen her tarafında avlandım. Amatör için en bereketli yerin Kumkapı olduğuna kanaat getirdim. Sebebine gelince, bu sahiller, Boğaz sulariyle Marmara'nın birleştiği yerlerdir. Yani Marmara balıkları, akış balıklarını bu sahada karşılarlar

 

5-- İşittiğime göre, siz bir Amatör Balıkçılar Kulübü kurmak istiyormuşsunuz? Amatör balıkçı deyip geçmeyin. Memleketimizde müsait bir teşkilât kurulabilseydi, balık bakımından dünyanın en zengin oltacılığına müsait olan şehrimizde, turistik ehemmiyeti haiz, bir cereyan tesis edilebilir ve yüzlerce seyyah celbedilebilirdi.

 

5.1-- Bu iş hangi memlekette çok ilerlemiştir? Bilhassa Amerika'da. Binlerce amatör, tatil zamanlarında avlanmak için kulüpler vasıtasiyle tertip edilmiş avlara iştirâk ederler. Böylece en iyi bir dinlenme sporu olan balıkçılık yaparlar.

 

5.2--Bâzılarınca bir aylâk zaman faaliyeti olarak görülen balıkçılık hiç de öyle değildir. Yorgun dimağlara, asabî kimselere bunu bir defa tecrübe etmelerini tavsiye ederim.

Aynı zamanda balıkçılık aile ekonomisinde mühim bir rol oynamaktadır.Meselâ bizim evde, balığa para verilmez. Hattâ, hısım akraba, konu komşu da tuttuğumuz balıklardan istifade eder.

 

5.3-- Nerelerde avlanırsınız?En yakın yer Kumkapı taşlarıdır. Yeşilköy açığındaki Çınar sülüklü taşları, Tuzla, Yassı ve Sivriada ve civarı sık sık gittiğimiz yerlerdir.

 

5.4-- Kazaya maruz kaldınız mı?Denizle oyun olmaz. Fakat amatör balıkçıların daima bir adet cankurtaran simidi taşımalarını tavsiye ederim. Sonra iki kişi çıkmak daima şayanı tavsiyedir. Birisi bir kazaya uğrayacak olursa arkadaşı kendisini kurtarabilir.

 

6—Yorum:Yapılan bazı bilimsel araştırmalar d vitaminin depresyon-şizofreni vs hastalıklarada iyi geldiğini ifade etmekte.Bu anlamda açık havada balık tutmak(güneşe bağlı d vitamini oluşumu-oksijeni ve iyotu bol deniz havası-denizin dalga sesleri ve görüntüleri-balığı temizlerken ve tüketirken vücuda geçene vitamin-mineral vs  oldukça önemli.

 

Kaynak: Balık ve Balıkçılık Dergisi-8-9.1955-Profesyonel ve Amatör Balıkçılar Arasında-Asaf Ertekin'le Bir Dertleşme

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 122

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.