MAKALELER / Binalarda Su Tasarrufu- Sürdürülebilir Su Politikaları





Binalarda Su Tasarrufu- Sürdürülebilir  Su Politikaları:

 

1--Konutlarda ve İşyerlerinde  Su Tasarrufu:

 

1-- NKP firmasının 3/6 lt butonlu rezervuar iç takımını kullanmak. Yada Rezevuar iç takımı  3/6 Lt olan klozetleri kullanmak.Su basma Butonunda Küçük tuvalette 3 Lt ye,Büyük tuvalette 6 Lt lik kısmına basarak % 50 ye yakın tasarruf sağlanabilir

 

2--Rezervuar ipinin içinden geçen ve rezervuar kapağının üstünde kalacak biçimde bir ağırlık(örneğin 32 lik demir manşon-Redüksiyon takmak) takarak-suyun serbest boşalması yerine rezervuar boşaltma ipini çektiğiniz kadar boşaltmanız mümkün olacaktır.

 

2.1-- WC rezervuarlarında sadece rezervuar zinciri-halkasını çektiğin kadar gelen(çektiğinde hepsini boşaltmayan) rezervuar kullanmak

 

3--Rezervuarlarda şamandıra ayarını su tasarrufu için yarıya düşürmek

 

4--Pisuvarlara fotoselli su bırakma sistemi takmak.

 

5--Eskiden Anadolu da kısık-su debisi az aç kapa tipli musluk kullanıldır.Musluklar ve bataryalara  kısıklı aç-kapa musluk göbeği takarak-değiştirerek % 40 yakın su tasarrufu sağlanabilir.Musluklarda mevcut göbekleri aç-kapa göbek ile değiştirmek

 

6--Küçük ve kısa musluk kullanmak

 

7--Lavabo-musluklarda su % 50 tasarruf eden başlıkları kullanmak.

 

8--Batarya ve musluklarda pilli veya elektrikli fotoselli batarya kullanmak.

 

9--Batarya ve musluklarda suyu kısan ve bolca hava veren tasarruflu batarya ve musluk modellerini kullanmak. ECA nın % 40-50 a varan su tasarruflu bataryalarını kullanmak.

 

10--Duş bataryalarında suyu kısıp-basınçlı bir şekilde veren duş telefonlarını kullanmak

 

11--Mevcut bataryaların ucuna fotoselli batarya başlığı takmak.

 

12--Duş için banyoda-kova/kurna kullanmak.

 

13--Banyo bataryaları  için suyun sıcaklığını ayarlayan termostatlı batarya kullanmak.Bu suretle su sarfiyatından ve yakıt sarfiyatından tasarruf etmek.

 

14--Bulaşık ve Çamaşır Makinaların da,makineye konan bulaşık ve çamaşırların yumuşaması için 15-20 dk kadar sıcak su ile ıslatıp-bekletmek gerektiği açıktır.Bunu sağlamak için,makinenin fişini saman sayaçlı prize takmak-zaman sayaçlı prizi de ,normal eketrik prizine takmak.Burada yapılacak şey,zaman sayacında,makina nın ilk önce çalışıp sıcak su alması-ardından 15-20 dk kadar elektriğin kesilip-ardından çalışması için ayar yapılmalı-makine hızlı yıkamada çalıştırılmalıdır.Bu imkan, % 20-30 oranında su ve elektrik tasarrufu anlamına gelebilir.

 

16-- Elle bulaşık yıkamak yerine su tasarrufu yüksek olan A+ veya A++ sınıfı bulaşık ve çamaşır makinesi kullanmak.

 

17-- Yağmur suları için ayrı bir yağmur suyu çukuru yapıp-burdan elde edilen suyu belli bir değerde filtre edip WC lerde kullanmak.veya araç yıkama-sulama faaliyetlerinde kullanmak.Bu tür su tasarrfufu uygulamaları ile       % 50 ye yakın tasarruf sağlanabilir.

 

18--Yeni Çalışmalar-Koreli uzmanlar içi boş  E harfi biçinde konstrüksiyona sahip-Deterjan kullanılmayan-çamaşırları 1 dk.yıkayan çamaşır makinesi.Sistem lekeleri , E nin iç bölmelerinde  elektronik sistem ile tanımlıyor-ayrıştırıyor.Ve leke tipine göre yüksek basınçlı su ile yüksek emişli vakum ile lekeyi atıyor.Ancak geleneksel çamaşır makinelerinden daha fazla su tüketiyor.Deterjansız-kimyasal kullanılmayan yöntemler yada doğa dostu leke çözücüler.

 

2--Sanayide Su Tasarrufu :

 

1-Sürdürülebilir su kullanımı için, kullanılan suyu 3-4 kere kullanacak biçimde yeniden kazanacak paket arıtım sistemi kurmak.

 

2-Sanayiden çıkan atık suları,kanalizasyona bağlamadan,bulunduğu yerde arıtım yapıp kendi çukurlarında tutmak.Bu suretle,derelere sanayi kökenli atık su kirlenmesini önleme.Kirlenme tesis çevresiyle sınırlı kalsın.

 

3-İnsan kaynaklı atık sulardan,biyogaz-biyogübre amaçlı olarak yaralanmak.İnsanların sindirilmemiş atıkları,herhalde en az hayvan gübresi kadar kıymetlidir.Kısaca,kimyasal gübre tesisleri yerine insan kaynaklı atıklardan gübre üretim tesisleri yapılması uygun olacaktır.Kimyasal gübrelerden se ,insan atıkları herhalde toprağa daha uygundur.

 

4-Sanayinin kullandığı suları filtre+sulak alanlar ile tekrar tekrar kullanmak.(WC ler,sanayi işlemleri,sulama amaçlı vs)

 

5-Su Filtrasyonu:En basit su filtrasyonu için en üst kaptan en alt kaba doğu-paslanmaz 3 kaplık sistemde.En üst kapta kum—2.orta kapta mangal kömürü(aktif karbon filtre)—3.alt kapta mikro filtrasyon için diyatome toprağı kullanılabilir.Bu sistem ile şehir şebekesi suyu içilebilir hale getirilebilir.

 

 

3--Ticari Enerji-Su Tasarruf Cihazaları:

 

1--Honeywell mekanik termostad 18-programlanabilir termostad 82EU-Honeywell in basınç düşürerek su tüketimini kısan ve evin giriş vanasına takılarak %25-30 su tasarrufu sağlayan cihazın fiyatı 22 EU.-www.honeywell.com

 

2--EMG Group un su tasarrufu sağlayan EMG-RTS ve Siroflex markalı  bataraya uçlarına takılan % 50 su tasarrufu sağlayan cihazları var.Fiyat aralığı-15-50 TL.--www.emgteknoloji.com

 

4--Tarımda Su Tasarrufu İçin:

 

1-Sulama amaçlı birkaç büyük baraj kurmak  yerine sulama amaçlı çok sayıda gölet kurmak.

 

2-Göl ve barajlarda,göl su alanının  belli% si kadar alanı  mutlak surette ağaçlandırma yapmak.

 

3-Belediyeler için su tasarrufu

 

3.1--Parklarda yağmur suyunu bir rögarda toplayıp-sulama amaçlı olarak kullanmak.

 

3.2--Parklarda sulu peyzaj yerine kurakçıl peyzaja yönelmek.

 

3.3--Şehirlerde yerde yapılamayan yeşillendirmeyi,evlerin terasların taşımak ve bu suretle yeşil çatı uygulaması için gerek yasal düzenlemeyi yapmak.ve uygulatmak.

 

3.4--Bordür ve tretuvarlarda,kaldırım taşından itibaren, 2 m yerine 1 m de bir 50x50x80 cm derinliğinde çukurlara leylak-akasya veya kuşların yemesi için yemişli ağaç dikmek.

 

3.5--Yaban hayvanları için yabanıl yaşamda uygun noktalarda su kaynakları oluşturma-her yere öyle büyük baraj yapma yerine küçük su göletleri ile sulama ve elektrik üretme.Ve sokak hayvanlarını içinde şehirlerde parklarda uygun noktalarda  ekolojik ortama uygun estetik görünümlü su kaynakları oluşturmak(İnsanların evinde su var-sokak hayvanları ne yapacak)

 

3.6--Bitkilerin ihtiyaç duyduğu azotlu gübreleri,amonyum sülfat fabriklarından değil-denize boş yere atılan evsel insan atıklarının fabrikalarda değerlendirilmesiyle üretme.Zira insan ve hayvanla ilgili hiçbir atık doğanın dışında değildir.Suni gübrelerin toprağı zehirlediği-doğal gübrelerde bu olaın olmadığına dair hakim bir kanaat olduğu toplumda açıktır.İnsanların sindirilmeyen ürünlerinin, tıpkı hayvanlarda olduğu gibi gübre olarak kullanılmaması için herhalde bir neden yoktur.

 

3.7--Damlama sulamayı mühendislik büroları ve finansman cephesiyle(ucuz kredi ile) paket olarak çiftçilere sunmak gerekir.Ve sulama ekonomisi için gereken şartları yasal olarak hazırlamak-şart koşmak gerekir.

 

3.8--Konya Ovası ve Güneydoğu Anadolu nun tek çözümü var.Siyasi konuşmak yerine hızla ağaçlandırmaya gitmek ve mühendislik büroları vasıtasıyla bu işlevi gerçekleştirmek +banka kredileri yolu ile de finansı çözerek damlama sulamayı yaygınlaştırmak.

 

3.8.1--Konya da tuz gölü vs göllerin kaynağı olan suyu ; çiftçiye tarlaya kara sulama yapsın diye değil,gölün hakkını göle bırakacak biçimde yeniden düzenlemek.Yoksa ne Konya nede İstanbul suya doymaz.

 

4--Temiz Su Üretimin İçin Harcanan Enerji:

 

Buharlaştırma yöntemiyle su eldesi için…………………………………….............…..10kwh/m3

 

Ters Ozmos(membranlı-pompalı filtrasyon) yolu ile su eldesi için……………3kwh/m3

Simens in yeni çalışması-

 

Elektrik alanı ile deniz suyunu tuzdan ayrıştırma ile su eldesi için…………….1.5kwh/m3

 

 

5--Bu Tasarruf Tedbirlerini Konut ve İşyerlerinde Uygulamak İçin : Belediyeler ;Yukarıda yazılı su ve elektrik tasarruf tedbirlerini ,bir kereye mahsus olarak mühendislik bürolarını bu işe aracı kılarak(ihale ederek) ile bu tasarrufları her eve tek tek  uygulayıp-bu işin faturasını da su faturası ile tahsil etmesi en iyi çözüm olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.