MAKALELER / Küresel Isınmanın Hızını Kim Kesti-Küresel Isınmada Hidroflorokarbon-HFC Tehlikesi






1--Küresel Isınmanın Hızını Kim Kesti:

 

1—Montreal Protokolü 1.1.1989 da yürürlüğe girdi. Ve bu sayede 100 tehlikeli gaz kademeli olarak kullanımdan kalktı.

 

1.1--Bu gazların kullanımdan kaldırılmasının nedeni ozon tabakasında delinmeye yol açmalarıydı.

 

1.2—Bu gazlar aynı zamanda etkili birer sera gazıydı.Eğer Montreal protokolü uygulanmasıydı bu gazların kullanımdan kaldırılmasaydı küresel ısınma çok hızlı bir değişime girebilirdi.

 

2—Montreal protokolünün en büyük destekleyicisi zamanın ABD Başkanı Ronald Reagan ile  İngiltere Başbakanı Kimyacı olan Margaret Thatcher di.

 

3—Yorum:ABD Başkanı ile İngiltere Başbakanlarının küresel ısınmada yaptıkları ciddi çaba BM  nin çabalarının yanında herhalde çok daha güçlü etkiye sahip.

 

3.1—5 yıl önce ABD lilerin pekçoğu iklim değişikliğine inanmıyordu.Bugün federal hükümet inanmasa da halkın çoğu iklim değişikliğinin insan eliyle meydana geldiğine inanıyor.


3.1.1—Örneğin 2010 yılında insan kaynaklı etkinlikler sonucu atmosfere salınan karbondioksit miktarı 35 gigaton iken ,dünya üzerinde bulunan bütün yanardağlardan yayılan karbondioksit miktarı 0,13-0,44 gigaton arasındadır.

 

3.1.2--Kısaca küresel karbondioksit emisyonun kaynağı insan kaynağı olup ABD halkı bunu kabullenirken buna inanmayan federal hükümetin bir süre sonra buna inanmasını ummak gerek.Fedaral hükümetin inanması halinde küresel ısınma ile ciddi anlamda mücadele başlayabilir.


4--Buna Karşın Küresel Isınmada Hidroflorokarbon-HFC Tehlikesi:

 

1—Montreal Protokolü ile ciddi anlamda emisyonu düşürülen en tehlikeli sera gazları arasında kabul edilen hidroflorokarbon (HFC-23) salımına sınırlamalar getirilmesine karşın bu gazların rekor bir seviyede yükseldiği belirlendi.

 

1.1—Küresel ısınmada çarpan etkisi yaratan bu gazların 2019 yılında oluşan aşırı sıcaklar ve Avustralya yangınlarında en etkili faktör olduğu düşününülebilir mi.

 

1.2--Bilim insanları, bir ton hidroflorokarbon emisyonunun, 12 bin ton karbon salımına eşit olduğunu açıklıyor.

 

3--2017 yılında, bu zehirli gazın önemli ölçüde kaynağı konumundaki Çin ve Hindistan, naylon, havalandırma ve buzdolabı fabrikalarına takılan filtreler aracılığıyla salımını tamamen durduklarını açıklamıştı.

 

3.1--Bilim insanları geçen iki yıllık süre içinde, hidroflorokarbon miktarında      % 90 oranında bir düşüş bekliyordu.

 

3.2--Ancak yapılan son araştırma, seviyelerde düşüş yerine şoke edici miktarda bir yükseliş tespit etti.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 562

Eklenme Tarihi : 07.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.