MAKALELER / Acı Biber Yağları Eritiyor





Acı Biber Yağları Eritiyor:

 

1--Tayvanlı bilim insanları bibere acılık veren kapsain maddesinin hücrelerini intihara sürüklediğini buldular. Kapsain, zayıf öncü hücrelerin, yağ dokusunun önemli yağ bir bölümünü oluşturan dolgun yağ hücrelerine dönüşmelerini önlemekte.

 

1.1--Acılık veren maddenin etkisi daha önceki araştırmalarla da düşük kalori alımı ve metabolizmanın hızlanışıyla ilişkilendirilmişti. Laboratuvarda yapılan araştırmalarla ayrıca kanser hücrelerini de (mesela prostat kanseri hücrelerini) intihara zorladığı anlaşılmıştı.

 

2--Ulusal Chung Hsing Üniversitesinden Chin-Lin Hsu ve Gow- Chin Yen şimdi Journal of the Agricultural and Food Chemistry dergisinde benzer bir etkiden söz ediyorlar. Öncü yağ hücrelerine farklı miktarda kapsain eklediklerinde, intihar programları etkinleşen hücre sayısında bir artış meydana gelmiş.

 

2.1--Ayrıca yağlar hücrelerde birikmiyor ve öncü hücreler olgun yağ hücrelerine dönüşmüyorlar. Aynı etkinin acı biber tüketiminden sonra da meydana gelip gelmeyeceğini araştırmacılar bilemiyorlar henüz, ama yetişkin bir insandaki mide asidinin, laboratuvardaki etkiyi yaratacak kapsain miktarını yarıya indirebileceği tahmin edilmekte.

 

Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran Dede




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.