MAKALELER / Mikrobiyal Gübre İle Verimi Artırmak





Mikrobiyal Gübre İle Verimi Artırmak:

 

1--Adanalı Berta, tarımda dönüm başına 70-100 kilo verim artışına olanak sağlayan mikrobiyal gübre üreterek piyasaya sundu.

 

1.1--Çukurova Teknokent’de faaliyet gösteren Berta, geleceğin dünyasını şekillendirecek tarımsal üretim teknikleri arasında gösterilen 'mikrobiyal gübre" alanında 6 yıl süren Ar- Ge çalışmasının ardından ilk üretimini gerçekleştirdi.

 

1.2--Şirket, deneme çalışmalarının olumlu sonuçlanması üzerine ilk ürünü ‘Medbio’yu iki yıl önce piyasaya sunarken, Çiftçiler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) arazilerinde denen Medbio’nun, soya, pamuk, mısır, buğday, pancar gibi ürünlerde verim artışı sağladığı açıklandı. Şirketin ikinci ürünü ‘Medbio Plus’ dalisans aşamasına getirildi.

 

2--Berta Biyolojik Ürünler Ar-Ge Danışmanlık Hizmet Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Taylancı, 2012 yılında Çukurova Tekno- kent’te işe başladıklarını belirterek, "Toprak kirliliği nedeniyle gelecekte konvansiyonel gübre kullanımının daha azalacağını gören dünya buna 25 yıl önce başlamıştı.

 

2.1--Biz de ülkemizdeki durumu baz alarak adım attık” dedi. Türkiye’nin toprak yapısnda son bir asırdır yaşanan değişime dikkat çeken Taylancı, "100 yıl önce ülkemiz topraklarının 1 miligramı ya da mililitresinde 2-3 milyar arasında faydalı bakteri vardı. Sonra % 80-90 azalarak 200 milyon ile 300 milyon arasına düştü” dedi.

 

3--Türkiye'de mikrobiyal gübre piyasasında Tarım Bakanlığından lisans almış bir Amerikan firması, bir Hollanda firması, bir de biz varız. Ama mikrobiyal ürünlerin Türkiye'de kullanım miktarı binde 2 civarında. Firma olarak iki yıldır yakaladığımız yüksek hareketlilik ile bu oranı artırmayı hedefliyoruz."

 

3.1--Ürünlerimiz hem tarla hem bahçe bitkilerinde, ayrıca seralarda, tropik meyve ve ürünlerde fayda sağlıyor. Çiftçinin gübre maliyetini düşürüyor, ürün verimini artırıyor. Dönüm başına

75 kilo arasında verim farkı aldık. Mısırda 50 ile 80 kilo arasında, pamukta daha 70 ile 100 kilo arasında verim artırdık.

 

3.1.1--TİGEM ile yaptığımız çalışmada buğdayda 82 kilo, silajda 450 kilo fark etti. Konya Akşehir'de satış yaptığımız çiftçilerin tarlasında 2 kilo civarında olan pancarlar, 3-3.5 kiloya çıktı. Narenciye ve zeytinde de yüksek verim elde ettik

 

4--Taylancı, Mardin’den Edirne’ye kadar aldığımız toprak ör-neklerinden, laboratuvarda on binlerce bakteri ürettik. Bunların sayısını, işlevlerine bakarak azaltıp, 300’e kadar düşürdük. Aynı anda farklı görevleri yapabilen, azotu filtre eden, fosforu, potasyumu çözen, ph’yi dengeleyen bakterileri de belirleyince sayı 20 civarına indi. Bunlardan da 7 taneyi seçtik ve iki ürünümüzü yaptık; birinin adı ‘medbio’, diğeri ‘medbio plus’. Hem mikrobiyal hem organik olarak dünyada tekiz, çünkü kimyasal katkı kullanmıyoruz. Mikrobiyal canlıyı alıyoruz" ifadesini kullandı.

 

Kaynak:Eray Şen/Adana




Makalenin İzlenme Sayısı : 119

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.