MAKALELER / Alzheimer de Işık ve Ses Sinyalleriyle Tedavi





Alzheimer de Işık ve Ses Sinyalleriyle Tedavi:

 

1--Alzheimer’e karşı geliştirilen yeni etki maddelerinin yaklaşık olarak 36 tanesi klinik olarak test ediliyor ve beynin uyarılması halinde en azından semptomların azalacağını gösteren ilk kanıtlar ortaya çıktı.


1.1--İlerleyen bellek kaybına karşı yeni bir maddeyi Massachusetts Teknoloji Entsitüsü’nden Anthony Martorell geliştirdi. Araştırmacı ekibiyle birlikte farelerle gerçekleştirdiği deneylerde, beynin özel bir titreşimli ışıkla uyarılması sonucunda semptomların azaldığını göstermişti.

 

1.2--40 hertzlik ışıklar hayvanların görme merkezindeki amiloid plakları ölçülebilir oranda azaltmıştı.Fakat ne var ki Alzheimer, öğrenme, bellek ve diğer düşünme işlevleri için önemli olan beyin merkezlerini de etkilemekte. Mesela hipokampüs ve medial prefrontal korteks (mPFC) gibi.Bu yüzden uyarım ancak bu bölgelerde de etkili olduğu zaman işe yarayacak.

 

2--Martorell ve ekibi bu nedenle ilk kez sesli uyarımı test ettiler.Alzheimer’in ilk evrelerinde olan farelere her gün bir saat 40 hertzlik kısa ses sinyalleri dinletildi. Ve sürpriz bir biçimde sadece bir hafta sonra hem bellekte hem de beyinlerinde iyileşme görüldü. Ses sinyalleriyle tedavi edilen fareler, içi su dolu bir haznedeki platformu ve daha önce gördükleri objeleri de diğer farelere göre çok daha iyi hatırladılar.

 

2.1--Fakat esas de-ğişim hayvanların beyinlerinde saptandı. Sesli uyarımdan bir hafta sonra işitme merkezindeki ve bellek için önemli olan hipokampüs bölgesindeki plakların ve beta amiloidlerin miktarı % 40 ila 50 oranında azaldı.

 

2.2--Diğer bazı olumlu etkiler ise şöyle: Mikrogliya olarak bilinen bağışıklık hücreleri bu ses uyarımı sayesinde yüzde altmış arttı. Bu hücreler amiloid plaklarını indirgeyebiliyorlar. Ayrıca damarların da % 50 ila % 100 genişlediği görüldü ki bu da hipokampüs ve işitme merkezindeki kan dolaşımını düzeltiyor.

 

3--Araştırmacılar ses sinyalleriyle daha önce denenmiş ışık sinyalleriyle kombine edince daha çarpıcı bir etki ortaya çıktı Genişlemenin pozitif etkileri prefrontal kortekste görüldüğü gibi amiloidlerin de çok hızlı bir şekilde azaldıkları fark edildi. Ve mikrogliya hücreleri de aynı zamanda plaklarda üst üste binmeye baş¬ladılar.

 

3.1--Bunun gerçekten çok önemli bir etki olduğunu belirten araştırmacılar ses ve ışık sinyallerine dayanan uyarımların Alzheimer’e karşı etkili bir tedavinin geliştirilmesinde yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.

 

3.2--Buradaki en önemli soru ise şu: Bu ışık ve ses uyarımları insanda da etkili olacak mı? Bilim insanları gerçi uyarım terapisini insanlar üzerinde de test ettiler ama sadece tedavinin uygun olup olmadığını görebilmek için sağlıklı insanlarda denediler.

 

Kaynak: HBT Sayı 157 - 29 Mart 2019- Multi-sensory Gamma Stimulaiion Ameliorates, Celi, 14.03.2019.




Makalenin İzlenme Sayısı : 167

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.