MAKALELER / Köpeklerin Huyları Zamanla Nasıl Değişiyor





Köpeklerin Huyları Zamanla Nasıl Değişiyor:

 

1--Avusturyalı ve Macar davranış bilimcileri yaşları 6 ay ila 15 yıl arasında değişen 217 Border Collie köpeğinin kişilik motifini, Viyana Veteriner Üniversitesi’nde geliştirilen kişilik testiyle (Vienna Dog Personality Test) incelediler.

 

1.1--Deney hayvanlarından 37 tanesiyle dört yıl sonra test ikinci kez tekrarlandı. Bu şekilde dört ayaklı dostlarımızın 5 en önemli kişilik özelliklerinin sabit olduğu görüldü.

 

1.2--Bunlar sosyalleşmeye yatkınlık, bağımsızlık, meraklı olma, problem çözme isteği ve hayal kırıklığına uğramak gibi kişilik özellikleri.

 

1.2.1--En aktif köpeklerin dört yıl sonra da yine aktifliklerini koruduğu anlaşıldı. Ancak bazı özellikler köpeğin yaşam sürecinde değişiyor.

 

1.2.2--Mesela bir köpeğin ne kadar dikkatli olduğunu ve problemleri ne kadar iyi çözebildiğini gösteren problem çözme isteği ilk yaşlarda hemen hemen hiç değişmiyor ama altıncı yaşa kadar güçlendikten sonra oldukça sabit kalıyor

 

1.2.3--Meraklı olma hali ise genç yaşlarda güçlüyken, üç yaşından itibaren zayıflamaya başlıyor ve yaşlılığa kadar da hep düşmeye devam ediyor.

 

1.2.4--Bağımsız olma özelliği ise tüm yaşamları boyuncu sürse de bu karakteristik özellik, ergenlikte iyice güçleniyor. Yani kişilik özellikleri kısmen de olsa insandaki gibi bir gelişme gösteriyor.

 

Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran Dede- Individual and group /eve/ personality change across the lifespan in dogs, Nature, 14.10.2020.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 130

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.