MAKALELER / Kerevizin Sağlığa Faydaları-2





Kerevizin Sağlığa Faydaları-2:

 

1-- Kerevizin içerisindeki K vitamini kemik sağlığını korur ve destekler. Bir kâse çiğ kerevizin içerisinde 64 mik- rogram K vitamini bulunur ve bu, günlük ihtiyacınızın %53’ünü karşılar.K vitamini, kemik minerallerine sıkıca bağlanarak kemiklerin sağlamlaşmasını sağlayan osteokalsin proteinini oluşmasına yardım eder.

 

1.1--Yeterli miktarda K vitamini bulunmadığı durumlarda kemikler kalsiyuma tutunamazlar,bu da osteoporoza yol açabilir. kalsiyum kemiklere tutunamadığında kan dolaşımına katılır, bu da kan damarlarının sertleşmesine yol açar.kereviz, yüksek oranda K vitamini içerdiğinden kemiklerinizi osteoporozdan korumada oldukça etkilidir.

 

1.1.1--Toplamda 80.982 kişinin katılımıyla yapılan 5 araştırmada K vitamini ile kemik yapıları arasındaki ilişki incelenmiş, yemeklerle birlikte yüksek oranda K vitamini alan katılımcıların kırılma risklerinin daha düşük olduğu gözlemlenmişti. Araştırma raporunda, en yüksek K vitamini alan katılımcılarda görülen kırılma riskinin, en az K vitamini alan katılımcılara kıyasla %22 oranında daha düşük olduğunun altını çizmişti.

 

2--B6 vitamini çok güçlü bir vitamindir ve kerevizin içerisinde yoğun miktarda bulunur. Bir porsiyon kereviz yemeğinin içerisinde günlük ihtiyacınızın %20’sini karşılayacak oranda B6 vitamini bulunur, bu da beyin ile sinir hücrelerinin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan, yağ ve protein metabolizması gibi metabolik süreçlerin sorunsuz işlemesini kolaylaştıran ve yaşlı bireylerde bağışıklık sistemi işleyişi için son derece önemli kimyasallar olan sinir ileticilerin üretiminde katkıda bulunur.

 

3--Kerevizde bulunan u vitamini kolajen sentezi ve hasarlı dokuların yerine yeni kan damarlarının oluşturulması için çok önemlidir.Bu bileşen aynı zamanda bağışıklık sistemini harekete geçiren ve yara kaynaklı enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan oksitlenme önleyici bir etkisi de vardır.

 

3.1--C vitamini serbest radikallerin vereceği hasarı sınırlayabildiği gibi vücudun demir emilimi sağlamasına da katkıda bulunur, bu da yara yatağının daha fazla oksijen almasını ve daha etkili bir hücre yenilenmesi için enerjiye sahip olmasını sağlar.

 

4--Kerevizde bulunan demir, anemi ile savaşmada son derece etkili olan çok önemli bir mineraldir. Demir eksikliği genellikle ruh halinde değişikliklere, konsantrasyonda azalmaya ve kas koordinasyonunda sorunlara yol açar. Demir, kaslarda oksijen biriktirilmesine, böylece kasların hem hareket etmelerine hem de güçlenmelerine yardımcı olduğundan kas hareketleri için çok önemlidir.

 

5—Kerevizde bulunan Lif, beslenme düzeninin önemli bir parçasıdır ve sindirimi kolaylaştırır. Kerevizin içinde bol miktarda hem çözünebilen hem de çözünemeyen lif bulunur. Çözünebilir lif faydalı sindirim sistemi bakterileri için önemli bir kay¬nak olmanın yanı sıra kan şekerindeki ani çıkışları frenler ve kolesterol seviyesini kontrol altında tutar. Çözünemeyen lif ise dışkıya hacim katarak yiyeceklerin ve atıkların bağırsaklardan rahatlıkla çıkmasına yardımcı olur.

 

6—Kerevizde bulunan potasyum hücrelerin, dokuların ve organların işlevinden sorumlu olan çok önemli bir mineral ve elektrolittir. İskelet ve kas kasılmaları için de çok önemli olan potasyum sağlıklı bir beslenme düzeni yoluyla alınabilir. Potasyumun bir başka faydası da vücuttaki sodyum ve magnezyum miktarını dengelemesidir.

 

7--Kerevizin içerisinde pantotenik asit de denilen, bir nemlendirici görevi gören ve cildin sağlıklı, yumuşak ve pürüzsüz kalmasını sağlayan B5 vitamini de bulunur. Cildinizin iyileşme süreçlerini harekete geçirerek enflamasyon karşıtı da rol oynayan B5 vitamini suda çözünebilen bir vitamin olduğundan fazlası vücuttan atılır. Bu nedenle kereviz gibi B5 vitamini içeren sebzelerin düzenli olarak beslenme düzenlerinize katılması gerekir.

 

8--Dünya çapında en yaygın hastalıklardan biri tip 2 diyabettir. 16.154 kişinin katılımıyla yapılan bir çalışmada, kök sebzelerden en yüksek oranda tüketen kişilerin diyabet olma riskinin en az tüketen kişilere kıyasla %13 oranında daha az olduğu gözlemlenmişti

 

Kaynak-HBT-Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 104

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.