MAKALELER / Probiyotik Bakteriler Enfeksiyon Riskini Düşürüyor





Probiyotik Bakteriler Enfeksiyon Riskini Düşürüyor:

 

1--Çinli bilim insanlarınca ağır beyin yaralanmasına sahip kırk üç hastayla gerçekleştirilen son bir araştırma, probiyotik ilaçların yoğun bakımdaki ağır hastaları enfeksiyonlardan ve iltihaplardan koruyabileceğini gösterdi.

 

1.1--Bilinci yerinde olmayan ve solunum aygıtına bağlı hastalara mide sondasıyla düzenli olarak laktik asit bakterileri verildiğinde, bağışıklık sistemleri güçlenmiş. Hastalar benzer durumlarda bulunan ve probiyotik bakteri almayan hastalara kıyasla mikrobik enfeksiyona daha az yakalanmışlar.

 

1.2--Hastalar ayrıca daha az antibiyotiğe ihtiyaç duydukları gibi yoğun bakımdan daha önce çıkabildiler deniyor “Critical Çare” dergisinde. Probiyotik ilaçlar/ürünler, sağlığa iyi gelen canlı bakteriler içerirler.

 

2--Bakteriler hastalık etkenlerini köşeye kıstırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu olumlu etki özellikle de ishalli hastalıklarda kanıtlanmış. Probiyotiklerin yoğun bakımdaki hastalar üzerinde de olumlu etki yapıp yapmadıklarını öğrenmek isteyen bilim insanları, ağır beyin travması geçiren hastalarla çalışmışlar.

 

2.1--Bağışıklık sistemleri çok zayıflamış olan bu tür hastaların beyni de iltihabı tetikleyici uyarı maddeleri salgılar. Fakat bu uygunsuz durum yedi ila on beş günlük probiyotik tedavisiyle değişmiş.

 

2.2--Tedavi gören hastaların bağışıklık sistemleri daha fazla interlökin ve interferon uyarı maddeleri üretmeye başlamış. Bu maddeler her şeyden önce hastalık etkenlerinin savunulmasında önemli olan obur hücreleri etkinleştiriyor.

 

2.3--Probiyotik tedavi etkisinin yeni araştırmalarla kanıtlanırsa, yoğun bakımdaki hastaları enfeksiyondan korumak için iyi bir yöntem olacak, diyor Kuzey Sic- huan Tıp Koleji’nden Jing-Ci Zhu. Araştırma sırasında probiyotik tedavi görmeyen hastaların üçte birine çeşitli hastane mikrobu bulaşırken, tedavi görenler arasında bu oran yüzde on beş civarında kalmış.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 112

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.