MAKALELER / Toprakla Oynayan Çocuklar Daha Sağlıklı Olabiliyor-Orman Toprağı ile





Toprakla Oynayan Çocuklar Daha Sağlıklı Olabiliyor-Orman Toprağı ile:

 

1--Doğal ortamda oynayan çocukların bağışıklık sistemleri daha güçlü oluyor.

 

1.1--Çocuk yuvalarının bahçelerine orman toprağı seren Finlandiyalı araştırmacılar, çocukların bağışıklık sistemlerinin kısa bir süre içinde iyileştiğini söylüyorlar. Marja Rosland, Science Advances dergisinde ‘Böylece “Hijyen tezi” de ampirik olarak kanıtlanmış oldu’ diyor.

 

1.2--Söz konusu teze göre çok fazla hijyen sağlık üzerinde olumsuz etki yapabiliyor. Genç organizma doğaya ait çok az mikroorganizmayla karşı karşıya geldiğinde bağışıklık sistemi iyi gelişmiyor, alerji ve diğer hastalıklara daha çabuk yakalanıyor.

 

1.3--Hijyen testini kontrol etmek isteyen araştırmacılar Finlandiya’daki dört yuvanın bahçesini yeşillendirdiler. Daha önce çakıl döşeli zeminlere orman toprağı serildikten sonra çalı bitkileri, çeşitli orman yemişleri ve yosun ekildi.

 

1.3.1--Yaşları 3 ila 5 arasında değişen 75 çocuk günde 1.5 saat olmak üzere 1 ay yeni zemin üzerinde oynadı. Çocuklar daha sonra araştırmacılar tarafından muayene edildiler. Özellikle de ciltlerindeki bakteri bileşiminin çeşitlendiği görüldü. Hatta bağırsak mikrobiyomlarında da farklılaşma söz konusu.

 

1.3.2-- Kandaki belli başlı iltihap önleyiciler azalırken, iltihabı tetikleyen uyarı maddeleri önemli ölçüde azaldı.

 

2--Çocukların bu yüzden mi daha az hastalandıkları henüz araştırılmadı. Fakat sonuçlar orman toprağı sayesinde bağışıklık sistemlerinin önemli ölçüde güçlendiğini söylüyor. Bu da aslında şehirde yaşayan çocukların, bağışıklık hastalıklarına yakalanma risklerinin niçin daha yüksek olduğunu açıklıyor.

 

Kaynak:HBT-Biodiversity irıtervention enhances immune regulation and health-associated commensal microbiota among daycare children, Science Advances, 14.10,2020.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 105

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.