MAKALELER / Para Arzı ile Enflasyon İlişkisi







Para Arzı ile Enflasyon İlişkisi:

 

1--Para arzı ile tüketici fiyatları arasında yüksek bir korelasyon bulunuyor. Artışı hızlanan para arzının enflasyonu beklentilerin de üzerinde bir seviyeye çıkarma olasılığı bulunuyor. Ekonomistler tüketici enflasyonunun baz etkisi, kur geçişkenliği ve maliyet yönlü baskılar sebebiyle Enflasyon Beklentileri Aşabilmekte.

 

2—Akışkanlar mekaniğine göre(para akışı ile su akışı arasındaki benzeşime göre) enflasyon para akışı karşında kanalların-piyasanın bu akışa karşı gösterdiği direnç olarak yorumlanırsa direnç ifadesine göre akışa karşı direnç laminar şartlarda minimum olurken,yarı türbülanslı ve türbülanslı ortamda hızla artar-üstelleşir.Bu anlamda akışı laminar şartlarda tutmak gerekir bu ise akış hızını belli değerin altında tutmakla mümkün.

 

2.1—Akış laminar ise Re-reynolds sayısı belli ir değerin altındadır.Yarı türbülanslı bölgede bu değerin üstünde belli aralıkta-tam türbülanslı bölgede belli değerin üstündedir.Re=V.D.R/m ile bellirlidir.V=akış hızı,D=piyasa derinliği-hacmi-çapı R=akışın yoğunluğu ,m=akışın vizkozitesi-akıcılığı.

 

2.2--Sonuç olarak akış hızı düşük-vizkozitesi yüksek,yoğunluğu düşük akışlarda Re düşük olup akış laminardır ve akışa karşı direnç-enflasyon düşükdür.Akış hızının artması-akıcılığın düşmesi-yoğunluğun artması ile akış laminardan yarı türbülanslı sonra tam türbülansa kayar bu ise ülkede hiper enflasyondur.Bu durumda tek çözüm akış hızını hızla aşağı çekmektir.Bu ise genellikle faiz artırımı ile yapılmaktadır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 132

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.