MAKALELER / Beyinde P300 Tepkisinin Kaynağı Nedir





Beyinde P300 Tepkisinin Kaynağı Nedir:

 

1--Uzun video filmlerini veya çok sayıda görüntüyü taramak hem zaman alır, hem de emek ister. Şimdi beyin gücünüzün bir kısmından yararlanabilen yeni bir makine bu tür taramaların daha hızlı yapılabil-mesini sağlıyor. Cortically Coupled Computer Vision System (C3Vision) adı verilen sistem New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Paul Sajda ve meslektaşları tarafından geliştirildi.

 

2--Sistem, kullanıcı görüntüleri tararken kafatasına bağlanan elektrotlar üzerinden beyindeki elektriksel faaliyetleri ölçmek için bir elektroensefelogram’dan (EEG) yararlanıyor.

 

2.1--Kullanıcı ilgisini çeken bir görüntüye rastladığı zaman EEG 30 milisaniye içinde beyindeki elektriksel faaliyette ani bir hareketlenme seziyor: Bu hareketlenmeye P300 tepkisi adı veriliyor.

 

2.2--Bu işlem, kullanıcı resmi gördüğünü belirtmek için bir düğmeye basmadan çok önce meydana geliyor. Sisteme bağlı bir bilgisayar P300 tepkisine yol açan tüm görüntüleri biriktiriyor.

 

2.3--Sajda bu sistemin cinayet araştırmaları yapan dedektiflerin veya tıbbi görüntüleri tarayan doktorların işine yarayacağını söylüyor.

 

3—Yorum:P300 tepkisi acaba ruh denilen varlığımızın beyin üzerindeki etkisinden mi kaynaklanıyor.

 

Kaynak:HBT-Reyhan Oksay

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.