MAKALELER / Tekstil-Tekstilde SUTEKS in Başarısı





Tekstil-Tekstilde SUTEKS in Başarısı:

 

1--SUTEKS. Her sene yaz ve kış koleksiyonu olmak 1.300 kadar giysi tasarlıyor. Bu, günde dört tane demek. Bu tasarımlarda kullanacağı ara mallarını üretenlere, özel isteklerde bulunuyor. Gerekirse, onlarla birlikte onların üretim tekniklerini geliştirmeleri için çalışıyor.

 

1.1--Örneğin, daha hafif kumaş derken, yün, pamuk, viskon, her türlü elyaftan yola çıkarak metrekaresi 40gr gelen pek çok çeşit kumaşın ilk yaratıcısı olmuşlar. 0 incelikte, dikişlerin, çekiştirilince "atmaması" gerek. Bunu sağlayacak kumaş üretim tekniğini bulmuşlar. Dikiş ipliği de ona uygun.


1.2--Her model bir adet hazırlanıyor. Perakende satış yapan mağaza zincirlerine, onların tarzına uygun olanlar derlenip 50-100 çeşit tasarlanmış model götürülüyor. Mağazalar, ertesi sezonda satacakları giysileri bu modellerden seçiyorlar. Bunlardan esinlenip birlikte değiştirip geliştiriyorlar.

 

1.3--Mağazaların talep ettiği beden ölçülerinde birer tane hazırlanıp (mühürlü numune) gönderiliyor. Mağaza zinciri, her renkten, 30 tane şu bedenden 40 tane bu bedenden sipariş veriyor. 

 

1.4--Bir giysiden en çok 400-500 tane üretiyorlar. Üzerine o markanın etiketi dikiliyor. Başka markaya verilmiyor. Müşterinin mağazalarına göre modellerin dağıtımı ve lojistik altyapı da SUTEKS'ten.

 

2--TÜİK verilerine göre, SUTEKS’in modelleri benzer Türk konfeksiyon ürünlerinin 3 ile 4 katı bedelle ihraç ediliyor. Bu nedenle de ciroya oranla vergi açısından ülke şampiyonu oluyorlar.

 

2.1--Önemli ayrıntı: SUTEKS'in müşterileri olan mağaza zincirleri yıllardır hep yabancı. Hollanda, Almanya, İtalya, İsviçre, ABD. Bir Türk mağaza zincirine ilk defa bu yıl ürün vermeye başlamışlar. Teşvik, hibe destek, hiç almamışlar.

 

3—Yorum:Ülkemizde tekstil dışında beyaz eşya(susuz çamaşır makinası vs)-makine imalatı-endüstriyel gıda(makarnayı posiyonlu ambalajda yapmak ve buz dolabında saklamak) alanlarında güçlü firmalar var.Bu firmalar gelişim yolunda suteks in iş modelinden faydalanabilirler.Zira firmalar rekabetçi ürünlerle piyasada yer almadığında zora girmeye başlarlar.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 106

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.