MAKALELER / Krizler-Dünya Ekonomisinde Krizlerin Yapısı-Bilgi





Krizler-Dünya Ekonomisinde Krizlerin Yapısı-Bilgi:

 

1--Ekonomik krizler bir gecede olmazlar; yıllar süren küresel ekonomik değişimlerin, yanlış politikaların ve yatırımcı yanılgılarının bir sonucudurlar. Ancak 1929’da Wall Street’te yaşanan çöküş, 1997de Tai Bahtının devalüe edilmesi gibi olaylar güvenin sarsılmasına neden olarak krizleri tetikler.

 

1.1--70 yılın en derin resesyonlanndan birine dönüşen böyle bir an işte 15 Eylül 2008’de Amerikan bankacılık grubu Lehman Brot- hers’ın iflas başvurusu yapmasıyla geldi. Lehman’m iflası akıllara şu soruyu takıldı: Eğer Lehman gibi tanınmış bir banka bile batarsa, peki hangi bankalar güvende? Sonrasında ise dünya resesyon girdabına kapıldı.

1.2--Korkuya kapılan bankalar kredi vermekten kaçmaya başlarken, küresel ekonomik faaaliyetler duvara tosladı. İzlanda ekonomisi iflas etti, haşmetli Çin bile fabrikaların kapanması ve milyonlarca kişinin işsiz kalması nedeniyle toplumsal huzursuzluk endişesine kapıldı.

 

1.3--Resesyonun U, V ya da V\Tya benzeyeceği tartışmaları başlarken, bazıları küresel ekonominin, Japonya’yı 20 yıl esir alan L şeklinde bir seyir izleyeceği endişelerine kapıldı.Ancak Lehman’m çökmesinden bu yana geçen 1 yıl içinde korkulan olmadı. Evet, ekonomik sıkıntılar sürüyor.

 

1.4--diğer yandan analistler ekonomide ‘filizlerin yeşermeye başladığım’ söylüyor. Japonya, Almanya ve Fransa geçen çeyrek resesyondan çıkarken, Tayvan ayrıca ihracat pazarlarım çeşitlendirmenin yollarım arıyor.

 

2--Çabalar meyvesini vermeye başladı; Asya kendi tüketicisinin cebindeki parayla resesyondan çıkıyor. Bölgenin en büyük üç ülkesi Çin, Hindistan ve Endonezya iç talebin yardımıyla krizde sağlam durmayı başardı. Asya’nın yeni zenginlerinin alım gücü, kıta genelindeki canlanmaya yardımcı oldu.

 

2.1--Bu trend devlet politikası halini aldı, örneğin Hindistan, Güney Kore ve ASEAN ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzaladı. Asya’nın ABD’den ayrışarak kendi kendine yeten bir ticaret bloku olma yolunda ilerlemesi hiç de hayal değil..

 

2.2--Yine de canlanmanın gerçekten sürdürülebilir olması için yeterli değişim gerçekleşip gerçekleşmediğine dair sorular duruyor.

 

3—Yorum:Devasa Ekonomi makinasında makinayı düzgün işletebilmek işini iyi bilen makinistlerin bilgi ve tecrübe ile göstergelerden gelen bilgiyi de yorumlayarak uygun zamanda uygun kolu vs çevirerek-kontrol ederek yönetmesi ile mümkün olabilir.Sağlıklı çalışan bir makine ile halklar zenginleşebilir.Çalışmadığı zaman ise krizlere yol açabilir.

 

3.1--Yıl 2022 ve dünyada resesyon korkusu ile enflasyonist ortamda gıda vs krizlerden bahs ediliyor.Asya ekonomilerinin krizden çıkışını sağlayan iç talebi canlı tutmak krizlerde en önemli araçlardan biri olabilmekte.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Evrim Küçük



Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.