MAKALELER / Bina Isıtılmasında Havalı Güneş Kolektörü Destekli Isı Pompası Kullanımının Verime Etkisi





Bina Isıtılmasında Havalı Güneş Kolektörü Destekli Isı Pompası Kullanımının Verime Etkisi:

 

1--Kaynak çalışmada, TÜBİTAK destekli proje kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nin çatısında kurulan havalı güneş kolektörü destekli ısı pompası deney düzeneğinde ısı pompası performansı incelenmiştir.

 

1.1--Dış hava sıcaklığının düşük olduğu günlerde havalı güneş kolektöründen çıkan sıcak havanın ısı pompasının evaporatörüne-buharlaştıcısına verilmesinin etkileri de incelenmiştir.

 

1.2--Çalışmada deney setinden kaydedilen sıcaklık, basınç, debi ve elektrik tüketimi gibi parametreler ve termodinamik yöntem yardımıyla ısı pompası performansı deneysel ve teorik olarak değerlendirilmiştir.

 

2—Selektif  Yüzeyli Güneş Kolektörü’nün ısı pompası sistemine eklenmesi ile ITK-ısıtma tesir katsayısı performans katsayısı %23,5 oranında arttığı görülmüştür.

 

2.1—Ayrıca havalı güneş kolektörünün ısı pompası sisteminde kullanılmasının elektrik tüketiminde %4,3’lük bir azalma meydana getirmiştir.

 

Kaynak: Tesisat Mühendisliği - Sayı 178 - Mayıs/Haziran 2020--Bina Isıtılmasında Havalı Güneş Kolektörü Destekli Isı Pompası Kullanımı-Onur Vahip GÜLER-Arş. Gör.-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi-Teknoloji Fakültesi-Enerji Sistemleri Mühendisliği-Tolga URAL-Dr. Öğr. Gör.-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi-Teknoloji Fakültesi-Enerji Sistemleri Mühendisliği--Ali KEÇEBAŞ-Prof. Dr.-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi-Enerji Sistemleri Mühendisliği




Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.