MAKALELER / İtalya’da Küçük Çiftlikleri Tarım Turizmi Kurtarıyor





İtalya’da Küçük Çiftlikleri Tarım Turizmi Kurtarıyor

 

1--İtalya, Türkiye’ye benzer bir biçimde oldukça küçük ve verimsiz tarım alanlarına sahip bir çiftçi nüfusuna sahip. Ancak ülkede 1 milyonu aşan bu çiftçiler gelirlerini artırmak için yeni bir yöntem bulmuşa benziyor.

 

1.1--Tarlalarını turist gezilerine bundan yaklaşık 40 yıl önce açan İtalyan çiftçiler bunun meyvelerini almaya başladı. Günümüzde İtalya, tarım turizminde Avrupa'nın lideri konumunda. Bu yönteme ise ağırlıklı olarak sadece tarım yaptıkları taktirde geçinemeyecek olan, küçük arazi sahipleri ilgi gösteriyor.

 

1.2--Ancak İtalya’da tarım turizmi günümüzde öylesine büyümüş durumda ki, tarım turizmi İtalya’nın toplam gelirleri içerisinde % 2’lik bir pay tutar hale geldi.

 

2--2000 yılından bu yana İtalya'da sadece tarım ile uğraşanların geliri % 10 oranında düşmüş durumda. Yüksek enerji ve üretim maliyetleri bunda önemli bir etken.

 

2.1--Sadece 2006 yılında ise AB'nin aksine İtalyan çiftçilerinin gelirlerinde % 4 oranında bir azalma yaşandığı görülüyor.

 

2.2--Ancak kayak aktiviteleri ve şarapları ile ünlü Alto Adige bölgesi çiftçileri için durum biraz daha farklı. Tarlalarını tarım turizmine açan bu bölge çiftçileri, toplam gelirlerinin % 40'ına yakının tarım turizminden sağlıyor.

 

3--İtalya'da yaklaşık 16 bin küçük çiftlikte tarım turizmi yapılırken, bu yıl en az 700 çiftliğin de bu kervana katılması bekleniyor.

 

4--İtalyanların tarım turizminde turistlere vaat ettikleri ise konaklama ve çoğu ev yapımı olan yerel mutfaklara yönelik bir mönü. Turistler bir yandan bu yemeklerin nasıl yapıldığını öğrenme şansı bulurken, bir yandan da çiftliğin günlük çalışmalarında aktif olarak rol oynuyor, bitki ekiyor ya da süt sağmayı öğreniyor. İtalya’nın tarım turizminden 2007 yılı sonunda elde edeceği gelirin % 10 artarak 1 milyar Avroya ulaşması bekleniyor.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.