MAKALELER / Pakistan'da Küçük Üretici Yok Oluyor





Pakistan'da Küçük Üretici Yok Oluyor:

 

1--Pakistan'da kırsal alanlarda yaşayan nüfusun yüzde 66'sı tarımla uğraşıyor. Tarım, Pakistan için büyük önem ta-şıyan bir sektör. Gayrı Safi Milli Hâsılanın % 22’sini tarım sektörü oluştururken toplam iş olanaklarının % 44,8'i de yine tarım sektörü sağlıyor.

 

1.1--Ancak Pakistan’da da tarım alanları oldukça küçük. Örneğin Pencap'ta çiftçilerin neredeyse tamamının tarım alanları 12 hektardan az. Ülkede tarım yapılan 40,7 milyon hektarlık alanın % 49’unu tarım arazisi 12 hektardan küçük üreticiler oluşturuyor.

 

1.2--Ülkede bulunan 6,6 milyon çiftliğin yüzde 85’lik kısmını da yine bu küçük çiftlikler oluşturuyor. Dolayısıyla Pakistan tarımının bu küçük çiftliklere bel bağladığını söylemek yanlış bir tespit olmaz. Ancak bu küçük çiftliklerin çok önemli bir kısmı fakirlik sınırında yaşıyor. Düşük verimlilik yüzünden gelirleri her yıl azalan bu çiftlikler özellikle kırsal kesimde yoğunlaşıyor.

 

2--Ülkenin çiftlik nüfusunun % 75’ini oluşturan bu çiftlikler geleneksel tarım yöntemlerini kullanıyor, pazar ve teknoloji bilgisinden yoksun. Destek ve sübvansiyonlar gibi kamu destekleri ise ağırlıklı olarak büyük çiftliklere veriliyor.

 

2.1--Küçük çiftliklere en büyük destek ise ulusal toptancılardan gelirken bu durum fiyat baskısını da beraberinde getirerek küçük üreticilerin gelirlerini sonuçta yine azaltıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 125

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.