MAKALELER / Gümrük Birliği- Durumumuz





Gümrük Birliği- Durumumuz:

 

1--Gümrük Birliğinin üzerinden, tamı tamına 20 yıl geride kaldı. Bazen ne iyi ettik de girdik, ticaret hacmimiz 30 milyar dolardan 157 milyar dolara çıktı derken, bazen de keşke Gümrük Birliğine girmeseydik de, ithalatımız bu denli artmasa ve dış ticaret açığı ile uğraşmasaydık diyoruz.

 

1.1--Gümrük Birliği öncesi, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız 12.2 milyar dolar iken, bugün bu rakam 68.5milyar dolar seviyelerine ulaşmış durumda. Avrupa Birliği ülkelerinin bize satışları ise, 18 milyar dolardan 88.7 milyar dolara çıkmış durumda.

 

2--Gümrük Birliğinin elbette yararları da bir hayli fazla; sanayi yeniden yapılandı, rekabetçilik arttı. Yanı sıra, Avrupa Birliğine ihracatımız daha standart hale gelirken, yatırım açısından da ülkemiz Avrupa ülkeleri ve Avrupa'ya mal satmak isteyen bazı üçüncü ülkeler için de cazip hale geldi. Otomotiv sektörü bu konuda başı çekmekte.

 

2.1--Ancak bunların yanında, AB'ye karşı önemli bir dış ticaret açığı vermeye başladığımızı da göz ardı etmemek gerekir.

 

2.2--Avrupa Birliği'nde olmamamızdan ötürü, AB’nin diğer ülkeler ile yaptığı anlaşmaların dışında tutulmamız da yine olumsuzluklar arasında yer alıyor. Üstelik o dönemde 15 olan AB üyesi ülke sayısı 28'e çıkarken, biz hep bu kapsamın dışında kaldık.

 

2.3--Yine Gümrük Birliği'nin olumsuz sayılabilecek bir etkisi de, üçüncü ülkelerin mallarının Türkiye'ye serbestçe girmesi oldu. Zira şartlar eşit olamadı, çünkü o ülkelerin korumacılığına bizim tek taraflı olarak bir şey yapabilmemiz mümkün değildi.

 

2.4--En önemli olumsuzluk ise, bana göre, Gümrük Birliği'nin sanayi ürünlerini kapsarken, özellikle tarımın dışarıda tutulması idi.

 

3--Bugün AB, ABD ile dünyanın en büyük ticari ortaklığına imza atmaya hazırlanıyor. Meksika, Hindistan, Güney Kore ve Brezilya gibi Türkiye'ye rakip ülkelerle de serbest ticaret anlaşmalarının imzalanacak olması, bizim için önemli bir handikap yaratmakta.

 

3.1--Yalnızca Gümrük Birliği'nde yer alıp, AB’ye tam üye olmayışımız her zaman bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmakta, çünkü biz bu ülkeler ile bahse konu anlaşmaları ne yazık ki imzalayamıyor ve avantajlardan yararlanamıyoruz.

 

Kaynak.Dünya Gazetesi- Sıradışı-Hakan Çınar

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.