MAKALELER / Biyo etanol-Şeker Fabriklarınından Uygun Olanları Biyoyakıt Tesisine Dönüştürmek





Biyo etanol-Şeker Fabriklarınından Uygun Olanları Biyoyakıt Tesisine Dönüştürmek:

 

1--ABD “biyoyakıt” üretimini on yıl içinde 15 milyon metreküpten 28 milyon metrekübe çıkarma planını uygulamaya koydu. Hindistan ve Çin verimsiz şeker fabrikalarım “biyoetanol” tesislerine dönüştürüyor...

 

2--PETROL Ofisi’nin geçen yıl pazara sunduğu “Bio-benzin”le tanışan Türkiye bu yeniliğin üzerinde yeterince durmadı.“Bio-benzin” 95 oktanlık kurşunsuz benzin içine belli oranlarda “biyoetanol” karıştırılmasıyla elde edilen yeni nesil bir ürün.

 

2.1--Bu tür yakıtlar yaklaşık 35 yıl önce Amerika ve Brezilya’da kullanılmaya başlandı. Amerika’da karışıma biyolojik usullerle elde edilmiş % 10 etanol ekleniyor ve adına da “gasohol” deniyor.

 

3--2005 yılında yürürlüğe giren AB çevre mevzuatıyla yakıtlara “biyoetanol” ve “biyodizel” ekleniyor.Aynı uygulamanın yakında Türkiye’de de standart hale geleceğini söylemek mümkün.

3.1--Biyobenzin için gerekli hammadde şimdilik tahıl ve melastan elde ediliyor. Melas, şeker fabrikalarının fermente edilebilen; önemli miktarda glikoz-früktoz içeren proses sonrası bir sonuç ürünü.

 

3.2--Mısır dışında diğer tahıllardan etanol üretimi ise hem ekonomik değil; hem de beslenme ekonomisi açısından bazı sorunlar taşıyor.Üretim diyagramına eklentilerle şeker fabrikalarının “ham şeker şurubu”nu doğrudan işleyen etanol fabrikalarına dönüşmesi mümkün.Özellikle mısır şurubundan şeker üretimi nedeniyle giderek daralan pancar ekimini yeniden cazip kılacak önemde stratejik bir yaklaşım bu.Böyle bir gelişme son birkaç yıldır devam eden “mısır” ve “pancar” arasındaki kota kavgasına son noktayı koyacak gibi görünüyor.

 

3.3--Nitekim bazı şeker fabrikalarında kısmi yatırımlarla ham şerbetin etanola dönüştürülmesi çalışmaları yapılıyor. Ancak bu çabaların verimli olabilmesi için sistemin büyük ölçüde etanol üzerine en¬tegre edilmesi şart.

 

3.4--Politik gerekçelerle geçmişte bazı yörelerde yapılan şeker fabrikalarının etanol üretim merkezlerine dönüştürülmesi, hem çiftçi hem de tüketici açısından stratejik önem taşıyor.

 

3.5--Bugün dünyada şeker pancarı ile tatlı patates (ipomoea batatas) tahıldan daha fazla ilgi görmeye başlamış durumda.Mısır ekim alanları dar olan ve şekerkamışı yetişmeyen ülkeler için en verimli hammadde kaynağı bunlar.

Bu nedenle şimdi Hindistan’ın bazı eyaletlerinde pancar işleyen şeker fabrikalarının bir bölümü büyük ölçüde etanol üretimine kaydırılıyor. Aynı süreç Çin’de de yaşanıyor.

 

3.6-- Brezilya’da şeker kamışından üretim yapan bazı fabrikalar sırf etanol üretimine yönlendirilmiş.Bizde ise etanol üretiminin ilk başarılı örneği Çumra Şeker Fabrikasında gerçekleşecek. Söz konusu tesis halen üretmekte olduğu şekerin yam sıra susuz etanolu de üretecek.

 

3.7--Hindistan’da pancar şerbetinden doğrudan etanol üreten fabrikanın bugünkü üretim maliyeti litre başma 0.83 dolar. Yani bizim paramızla yaklaşık 1.2 YTL.

 

3.7.1--Sıfırdan üretim yapacak biyoetanol tesisleri kurmak da mümkün. Ancak bu yöntem bazı şeker fabrikaları kapasite ve satış sorunlarıyla boğuşurken hiç de fizibıl değil.Bugün yılda 35 bin metre küp kapasiteli tahıl entegrasyonu olan sıradan bir biyoetanol tesisi için ortalama 60 milyon dolarlık bir yatırım gerekiyor.

 

3.7.2--Pancar melasından etanol elde edilmesi yanında doğrudan ham şeker şurubundan üretim yapılması da mümkün.Bunun iki getirisi var: Birincisi fermantasyon süresi kısalıyor ve hammadde niteliği iyileşiyor. Bu verimin ve etanol saflığının artması demek.İkincisi ise bazı eklentilerle bir şeker fabrikası tümüyle etanol tesisine dönüşebiliyor

 

4--Bitkisel etanol Amerika’da mısır ve tahıldan elde edilirken; Brezilya’da şeker kamışından işleniyor. Amerika’da halen 2 milyon metreküp kapasiteye sahip. Brezilya ise 4.5 milyar galon etanol üretiyor ve bunun önemli bölümünü ihraç ediyor.Keza Arjantin, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerde etanol hem tahıl hem de nişasta oranı yüksek yumrulu bitkilerden elde ediliyor.

 

4.1--İçten yanmalı motorlarda ufak bir modifikasyonla benzine karıştırılacak etanol miktarı % 50’ye kadar çıkarılabiliyor.

 

5--Bilindiği gibi benzin fiyatını yükselten en önemli husus vergiler ve özellikle de ÖTV.Halen benzine katılan biyoetanol kadar ÖTV istisnası uygulanıyor. Buna göre katışma oranı arttıkça istisnaya konu olan miktar ÖTV’den muaf olacak. Bu da benzinin ciddi manada fiyat stabili- zasyonu sürecine girmesi demek

 

6--Yüzde 10 etil alkol [biyoetanol) yüzde 90 benzinle karıştırılıp standart haline geldiğinde sadece Amerika'da 120 milyar varil petrol tasarrufu sağlanıyor.

 

6.1--Karışım hiçbir modifikasyona gerek duyulmadan tüm benzinli araçlarda kullanılabiliyor. Karışım oranını yüzde 60'lara kadar çıkarmak mümkün. Bu durumda motorlara bazı ufak eklentiler gerekiyor.

 

6.2--Yüzde 10 biyoetanol katılmış benzin hava kirlenmesini üçte bir oranında azaltıyor. Buna karşın benzinin kalitesi ve oktanı artıyor.

 

6.3--Araçların çoğunda kıvılcımdan önce yanma olayının önüne geçiyor. Yakıt karışımının tam ve zamanında yanmasını sağlıyor.

 

6.4--Yüzde 10 biyoetanol ilavesi yüzde 5 yakıt ekonomisi anlamına geliyor.Hindistan'da yapılan araştırmalar yüzde 10'luk biyoetanol kullanımının standart hale gelmesiyle toplam şeker pancarı ekiminde % 45 yükseliş yaşanacağını; ürün karlılığı artarken fiyatların düşeceğini ortaya koyuyor.

 

7—Yorum:Fosil yakıtların sahneden çekilmesi zaman alacak.Bu anlamda biyoyakıt üretimleri ekonomik ve çevre açısından oldukça önemli.Kamunun bu gerçekten yola çıkarak politika üretmesi önemli hale geliyor.

 

 

Kaynak:Para Dergisi-Nur Demirok-12-18.03.2017




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.