MAKALELER / Müşteri Memnuniyetini Ölçen Yapa Zeka





Müşteri Memnuniyetini Ölçen Yapa Zeka:

 

1--ABD merkezli start-up Affectiva da insan yüzlerini analiz ederek müşteri, hasta veya seçmenin memnuniyetini ölçmeye yarayan mobil uygulamalar geliştirdi.


1.1--Affectiva şimdiye kadar 75 ülkeden 4.8 milyon video toplayarak dünyanın bazı bölgelerindeki "orijinal" yüz ifadelerini kaydederek insanların neler hissettiğini anlamaya çalışıyor.

 

1.2--Cinsiyet ve kıtalararası insanların yüz ifadelerinden bir "yapay zeka veri tabanı" oluşturmayı amaçlayan Affectiva, sözgelimi daha çok Hindistan ve Güney Asya ülkelerinde kullanılan kibarlık gülümsemesinin mutluluk ve sırıtmaktan farklı olduğunu keşfetmiş. Öte yandan Amerika, Avrupa ve Afrika kıtalarında böyle bir yüz ifadesi yer almıyor.

 

2--Affectiva'yı bir star-up'tan satın alan Fenox Venture Capital'in CEO'su Anis Uzzaman, ileride Siri, Echo ve hatta Google Maps'in de Affectiva gibi "duygusal zeka sistemleri" sayesinde insanın psikolojisine bağlantı olarak empati kurup cevap vereceğini yapıyor.

 

2.1--Affectiva şimdiye kadar Unilever, Kellogg's, Mars ve televizyon kanalı CBS tarafından video oyunları, marka ve reklam çalışmalarına yardımcı olmak üzere kullanılmış.

 

Kaynak:Para Dergisi-12-18.03.2017

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.