MAKALELER / Çoban Robot





Çoban Robot:

 

1--Sydney Üniversitesi bünyesinde kurulan Avustralya Alan Robotiği Merkezi tarafından geliştirilen dört ayaklı gezgin robot, tam olarak bir çoban köpeğinin görevlerini yerine getiriyor.

 

1.1--Geçen yıl sürünün köpeği Sally'nin hayatını kaybetmesinin ardından sürüye yeni bir köpek bulmak istemeyen Avustralyalı bir çiftçi ile denenen bu Swagbot, aslında sadece bir çoban köpeği gibi değil, "başıboş" bir kovboy gibi hareket ediyor.

 

2--Bu robotun öncelikle görevi araziyi tanımak. Sorumlu olduğu alanın konumlarını alan robot, araziyi teftişe çıkıyor. Alanı gezerken görüntü ve termal kamerasıyla kayıt tutuyor. Böylece hayvanların otlaması beklenen alanda ne kadar ot olduğu, hayvanların hangi sıcaklıkta otladığı gibi bir çiftçi için hayati önem taşıyan değerleri anında rapor ediyor.

 

3--Çiftçiler böylece hayvanların hangi koşullarda otlandığını görüyor. Çoban robotun hayvan ölümleri bakımından oldukça olumlu etkisinin olacağı belirtilirken, Avustralyalı yetkililer otlayan hayvanların önce Swagbot'tan korktuğunu ancak alıştıktan sonra uyum sağladığını söylüyor.

 

 Kaynak:Para Dergisi-12-18.03.2017

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.