MAKALELER / Kamyonlarda Uyku Kaynaklı Kazaya Karşı Yazılım-Siemens





Kamyonlarda Uyku Kaynaklı Kazaya Karşı Yazılım-Siemens:

 

1--Siemens, bir kamera ve yazılım yardımıyla kamyon sürücülerini, uykuya dalma veya dikkat eksikliğinden kaynaklanan kazalardan koruyor.

 

1.1--Hanover’daki Ticari Araç Fuarı’nda Siemens’in tanıtımını yaptığı Sürücü Dikkat Sistemi (Driver Attention System-DAS), bir alarm yardımıyla kamyon sürücülerini uzun yol yorgunluğuna bağlı olarak ortaya çıkan dalgınlık ve uyku hallerinde uyaracak.

 

1.2--Bu sistemin seri olarak üretimine ancak üç yıl sonra geçileceğini belirten şirket yetkilileri, sistemin, Siemens’in pro.pilot adı altında geliştirmekte olduğu sürücü desteği programlarını tamamlar nitelikte olacağını belirtti. Ayrıca sistemin yolcu otobüslerinde de kullanılması planlanıyor.

 

2--Alman trafik güvenliği örgütünün hazırladığı istatistiklere göre Almanya’daki trafik kazalarının % 25’i dikkat dağılması ve kısa uyku nöbetlerinden kaynaklanıyor. ABD’de ise kilo-metrelerce uzanan düz yolların neden olduğu yorgunluk, kazaların % 40’ına yol açıyor.

 

2.1--Almanya’da bu kazaların ekonomik maliyeti yılda 5 milyar Avroyu buluyor. Kamyon sürücüleri özellikle tehlikede, çünkü bunlar genellikle geceleri yol alırlar ve direksiyonda kalma süreleri uzundur. Dikkatini yoğunlaştıramayan sürücüler tehlikeler karşısında ani tepki veremezler veya yanlış tepki verirler.

 

2.2--DAS, sürekli olarak sürücünün yüzünü kontrol altında tutan bir kızılötesi kamerasından yararlanıyor. Bu kamera direksiyondaki sürücüyü rahatsız etmeyecek şekilde yerleştiriliyor.

 

2.3--Sistem, kızılötesi dalga boylarında kayıt yaptığı için gece ve gündüz farkı yaratmadan çalışıyor. Bu arada bir yazılım, görüntüleri gerçek zamanda inceliyor. Yazılım, bakışların yönünü ve göz kırpma sürelerini kontrol ediyor. Eğer yazılım bir yorgunluk belirtisi tespit ederse, sistem adım adım tepki vererek, sürücüyü uyarıyor. Önce koltuk titreşiyor. Bu titreşimler sürücüyü uyandırmaya yetmez ise, yavaş yavaş yükselen bir tonda zil sesi çıkartmaya başlıyor ve sürücü uyanıncaya kadar devam ediyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 127

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.