MAKALELER / Haşimotoya Karşı Glutensiz Beslenme







Haşimotoya Karşı Glutensiz Beslenme:

 

1--Çölyak hastaları için başlıca hatta tek tedavi yöntemi olan glütensiz beslenmenin, sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik “Ancak bu diyetin zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanması diyabet ve kalp hastalığına zemin hazırlayabilir” dedi.


2--Glütensiz beslenildiğinde karbonhidrat kaynaklarının sınırlandırıldığını böylece kilo verilebileceğini ifade eden Çelik, başka bir tehlikeye dikkat çekiyor: “Glütensiz market ürünlerinde kıvam tutturabilmek için yağ oranı yükseltilmiştir. Bu sebeple  glütensiz besinleri kontrollü tüketmek gerekir.

 

2.1--Yapılan çalışmalar glütensiz yüksek yağlı beslenmenin koroner kalp hastalığı riskini artırdığını göstermiştir.”

 

3--Sağlıklı kişilerin glüteni sindirmekle ilgili herhangi bir problemleri yoksa glütensiz beslenmelerinin şart olmadığını söyleyen Çelik “Bilinçsizce yapılan glütensiz diyetler; tam tahıllı karbonhidrat tüketimini sınırlayacağı ve doğrudan meyve şekeri veya serbest olan yüksek glisemik indeksli mısır ve patatese yöneltebileceği için kan şekeri üzerinde oynamaya sebep olacak, diyabet hastalığı riski artacaktır” dedi.

 

4--Çalışmalar glütensiz beslenmenin, tiroid bezinin iltihaplanması olan haşimato tiroidi hastalığının seyrinde de olumlu etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Glütensiz beslenme özellikle çölyak hastalarında kansızlığın önlenmesinde de etkili oluyor.

 

5—Yorum:Sonuç olarak glütensiz ekmekle normal beslenmenize devam etmek uygun olabilir.Sorun bugünkü ekmeklerde , verim artırılsın diye kullanılan hibrit tohumlarla yapılan ekmeklerdeki glütenin örneğin 1950 yıllardaki ekmeklere göre 5-6 katına çıkmış olması.

 

5.1--Sonuç olarak şimdiki ekmeklerde glüten miktarı çok yüksek bu durum bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor.Bu nedenle insanlar glütensiz ekmeğe yöneliyor.Firmaların glüteni düşük tohumlara yönelmesi yada bakanlığın koruyucu sağlık çerçevesine ekmekte glüteni sınırlaması gerekebiliyor.

 

Kaynak: www.turkiyegazetesi.com.tr





Makalenin İzlenme Sayısı : 616

Eklenme Tarihi : 21.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.