MAKALELER / Biyonik Göz Protezi





Biyonik Göz Protezi:

 

1--Görme engellilerin bir kısmına bir ölçüde görme yeteneği kazandıracak bir protez cihaz ABD Gıda ve İlaç Bakanlığı tarafından onaylandı.

 

1.1--Böylece ileri derecede retinitis pigmentosa hastası olan görme engelliler bu protezden faydalanabilecek. California merkezli Second Sight adlı şirket tarafından üretilen protez, bu hastalık için ABDde onaylanan ilk tedavi yöntemi.

 

1.2--Retinitis pigmentosa, önce yanal görüş ve gece görüşü sağlayan çubuk hücreleri, sonra da merkezi görüş sağlayan koni hücreleri olmak üzere, retinanın ışığa duyarlı tüm hücrelerini yavaş yavaş öldürerek sonunda körlüğe yol açan bir hastalık.

 

2--Los Angeles’taki Güney California Üniversitesinde biyomedikal mühendisliği profesörü olan ve son 25 yıldır cihaz üzerinde çalışan Mark Humayun, protezin görme engellilere hareket etmelerini sağlayacak kadar görme yeteneği kazandıracağını söylüyor. Humayunün belirttiğine göre bu protezle görme engelliler örneğin kaldırımlarda rahatça yürüyebilecek, beklenmedik engelleri görebilecek, sofra hazırlayabilecek ya da kapıdan birinin girdiğini görebilecek.

 

2.1--Humayun bazı hastaların çok büyük yazılmış harfleri okuyabileceğini ancak protezin temel işlevinin hastalara hareketlilik kazandırmak olduğunu belirtiyor.

 

2.2--Argus II isimli cihaz üç ana kısımdan oluşuyor. Bir gözlüğe monte edilmiş bir kamera, taşmabilir bir bilgisayar ve retinanın yakınına yerleştirilmiş bir çip. Video kamera görüntü verilerini bir kemer üzerinde taşman bilgisayara gönderiyor. İşlemci görüntü verilerini elektrik sinyallerine çeviriyor, bu sinyaller de retinanın yakınına yerleştirilmiş olan çipe iletiliyor. Sonra da bu sinyaller retina hücrelerini uyaran 60 elektrotun bulunduğu kısma iletiliyor.

 

2.3--Bu elektrotlar temelde, ışığa duyarlı ancak zarar görmüş hücrelerin yapması gereken işi yapıyor. Sistem şimdilik hastaların renkleri ayırt etmesini sağlayamıyor ancak onlara yakındaki nesnelerin dış hatlarını algılayabilecekleri kadar görüş hassasiyeti kazandırıyor.

 

3--Avrupada 20ll in Mart ayında onay alan Argus II, ABDde 2007de başlayan bir klinik deneme çalışmasmda 30 hastaya takıldı. ABDde 100.000 kadar retinitis pigmentosa hastası olduğu tahmin ediliyor.

 

3.1--Humayun, bunların 2000 kadarının hastalığın ileri aşamasında olduğunu ve cihazdan faydalanabileceğini düşünüyor.

 

3.2--Cihaz tıp dünyası için heyecan verici çünkü retinitis pigmentosaya yönelik onay almış ilk tedavi. Hastalığa karşı geliştirilen ve klinik deneme aşamasında olan bazı ilaçlar var; A vitamininin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı yönünde bulgular da var, ancak hastalıktan dolayı kaybedilen görme yeteneğini yeniden kazandıra- bilen bir tedavi şimdiye kadar yoktu.


3.3--Hâlihazırda kullanılan kalp pilleri ya da bazı işitme cihazları da vücutla elektrotlar yoluyla bağlantı kuruyor, ancak hiçbirinin yapısı bu yeni retina protezininki kadar karmaşık değil, Argus II çok daha fazla sayıda elektrot içeriyor, bu elektrotların fazla ısınmasına engel olan ve gözün sık sık yaptığı hareketlere dayanmasını sağlayan ve biyolojik dokuyla da uyumlu bir tasarımı var.

 

4—Yorum:Organ destek sistemleri oldukça önemli.Tıpkı baston gibi.Baston ayakların yerini tutmasada yürümede büyük destek.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-İlay Çelik



Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.