MAKALELER / Yaralarımızı Kalsiyum İyileştiriyor





Yaralarımızı Kalsiyum İyileştiriyor:

 

1--Vücudun iyileşmeye gösterdiği tepkinin altında yatan hücresel süreçleri inceleyen bilim insanları hasarlı dokunun tamir edilmesindeki ilk adımda kalsiyumun nasıl bir etkisi olduğunu ilk kez açıklığa kavuşturdu.Araştırma Current Biology dergisinde yayımlandı.

 

2--Yakın zamana kadar, hasar görmüş dokuların iyileşme sürecindeki ilk adım olan beyaz kan hücrelerinin nasıl etkin hale geldiği ve yaraya yöneldikleri hakkında çok az şey biliniyordu.

 

2.1--Bristol Üniversitesi Biyokimya Bölümünden araştırmacıların ve Bath Üniversitesinden bir ekibin birlikte yürüttüğü araştırma sonucunda iyileşme sürecinde, kalsiyumun hücreler arasındaki bağlantılar aracılığıyla yaranın kenarından dalgalar halinde yayıldığı ve bunun da iyileşme sürecini başlatan ilk tetikleyici olduğu gösterildi.

 

2.2--Kalsiyum işareti olarak anılan bu işlem DUAX olarak bilinen enzimi etkin hale getiriyor. Bu enzim de beyaz kan hücrelerini yaraya çeken hidrojen peroksidi sentezliyor. Vücudun yangı cevabı sırasında gerçekleşen beyaz kan hücreleri saldırısı, zararlı mikroorganizmaları öldürmek ve doku hasarı sonrası gelişme ihtimali olan kan zehirlenmesini durdurmak için de gerekiyor.

 

2.3--Ekip düşük kalsiyum seviyesinin yangı yanıtına etkisini değerlendirmek için meyve sineği embriyosu kullandı ve düşük seviyede kalsiyumun hidrojen peroksit üretimini baskıladığını, bunun da yaraya doğru hareket eden bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında azalmaya neden olduğunu tespit etti.

 

3—Yorum:Vucutta yara varsa süte-yoğurda ağırlık vermek gerekir herhalde.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi- Özlem Ak İkinci




Makalenin İzlenme Sayısı : 109

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.