MAKALELER / Uzun Yaşam-Uzun Yaşamda Serinliğin Etkisi





Uzun Yaşam-Uzun Yaşamda Serinliğin Etkisi:

 

1--Birçok uzmana göre hayvanların metabolizma hızları ömürlerini de belirliyor. Örneğin soğuk kanlı hayvanlar (kaplumbağalar) sıcak kanlı hayvanlardan (tavşanlar) daha uzun yaşıyor.

 

1.1--Ayrıca vücut büyüklüğü de yaşam süresinde belirleyici. Buna göre büyük hayvanların metabolizmaları daha yavaş olduğu için küçük hayvanlardan daha uzun ömürlü oluyorlar.

 

2--Özellikle sanayileşmiş ülkelerde maksimum yaşam süresinin her 10 yılda 2 yıl uzadığından bahsediliyor.

 

3--Laboratuvar çalışmalarına göre yaşlanma yavaşlatabiliyor. Fare, meyve sineği, maya hücresi ve mikroskobik solucanlar üzerinde yapılan araştırmalar, çevresel değişikliklerin yaşam süresini dramatik ölçüde artırdığını gösteriyor

 

3.1--Sözgelimi çok düşük kalorili yiyeceklerle beslenen farelerin ömrü % 40 oranında uzamış.

 

3.2--Soğutulmuş ortamlarda tutulan meyve sineklerinin normal sıcaklıkta yaşayan sineklerden 6 kat daha uzun ömürlü olduğu görülmüş.

 

3.3--Gene soğukkanlı hayvanlardan solucanlar, sinekler ve balıklar üzerinde yapılan deneylerde, bu hayvanların soğuk ortamlarda tutulduklarında daha uzun yaşadığı belirlenmiş.

 

3.4--Bu alanda çalışmalarını yürüten uzmanlar, hava sıcaklığının düşük olduğu koşullarda yaşayan hayvanların daha uzun süre yaşamasını, düşük sıcaklıkların etkisiyle kimyasal tepkimelerin hızının azalmasına ve sonuçta yaşlanma sürecinin yavaşlamasına bağlamış.

 

4--Michigan Fen Bilimleri Enstitüsündeki araştırmacılar soğuk ortamlarda daha uzun süre yaşayan nematodlarla yaptıkları çalışmada bir çeşit genetik programın varlığını tanımladı. Aynı genetik programın insanlar da dâhil olmak üzere diğer sıcakkanlı hayvanlarda da bulunduğu belirtiliyor.

 

4.1--Bu çalışma ile en azından nematodlarda, soğuk ortamlarda yaşam süresinin uzamasının sadece kimyasal tepkimelerin veya metabolizmanın hızına bağlı olmadığı, işin içinde genler tarafından düzenlenen etkin bir sürecin yani genetik programın da olduğu belirlenmiş

 

4.2--Farelerin normal vücut sıcaklığı 12,7 °C kadar düşürüldüğünde yaşam sürelerinin % 20 oranında arttığı saptanmış.

 

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 114

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.