MAKALELER / Ömür-Yaşlanma-Yavaş Yaşamak Ömrü Uzatıyor





Yavaş Yaşamak Ömrü Uzatıyor:

 

1--Yapılan bir araştırmada, düzenli egzersiz yapan kişilerin biyolojik yaşlarının “koltuk tembellerine” göre 10 yıla kadar daha düşük olabildiği ortaya çıktı.

 

1.1--Londra’daki St. Thomas Hastanesi’ndeki İkizler Araştırma Ünitesi’nde 2401 ikiz üzerinde yapılan bir araştırmada, deneklerin telomer uzunlukları ölçüldü.

 

1.2--Telomerler, kromozomların uçlarını kapatarak DNA’nın kendini kopyalaması sırasında yıpranmasını önleyen parçalar. Telomerler, insanın yaşam süresi boyunca kısaldıkları için, biyolojik yaşam süresinin saptanmasında kullanılabiliyorlar.

 

1.2.1-- Sigara tiryakilerinin ve aşırı şişman insanların, diğer insanlara göre biyolojik olarak daha hızlı yaşlandıkları önceli çalışmalardan biliniyordu.

 

2--Bu araştırmada, haftada 3 saat 20 dakikadan fazla egzersiz yapan en aktif grubun telomerlerinin, en az aktif (haftada 16 dakikadan az egzersiz yapan) grubunkine göre 200 nükleotid daha kısa olduğu görüldü.

 

2.1--Bu da egzersiz yapanların, yapmayanlara göre biyolojik olarak 10 yıla kadar daha genç olabileceği anlamına geliyor

 

3—Yorum:Uzun ömür için yavaş şehirde yavaş yaşamak.Sağlıklı yaşam içinde hayat boyu düzenli egzersiz.Beyni-zihni ve ruhu dinç tutmak içinde beyin-zihin ve ruh egzersizleri ile bilim dolu doğayla barışık doğal bir yaşam.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 126

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.