MAKALELER / Çöpte Geri Dönüşümün Cazibesi





Çöpte Geri Dönüşümün Cazibesi:

 

1--Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği verilerine göre, günlük 5 milyon TL değerinde kağıt/karton, metal, cam, plastik, tekstil ve ahşap atığı ortaya çıkıyor. Ancak bunun sadece 2 milyon TL’lik kısmı ekonomiye kazandırılabiliyor.

 

1.1-- En kolay geri dönüşümse kağıttan sağlanıyor. Kağıt geri dönüşümünden yılda 265 milyon 608 bin lira kazanç elde ediliyor.

 

1.2--Geri dönüştürülen atıkların

% 43’ünü…………….. kağıt,

% 27’sini………………plastik,

% 12’sini…………….. cam,

% 8’ini……………….. tekstil,

% 4’ünü de………….. metal oluşturuyor.

 

1.3--Aynı hesap yıl geneli için yapıldığında, çöpe atılıp geri dönüştürülmeyen değer yaklaşık 1.5 milyar TL’yi buluyor.

 

2--Bakanlık, lisanslı toplayıcıları teşvik etmeyi amaçlıyor. Çevre Bakanlığı bünyesindeki Çevre Koruma (ÇEVKO) lisans verme yetkisine sahip. Çöp toplama işine girmek isteyen girişimciler, belirledikleri bir alan için sorumlu belediyeyle anlaşma yapmak zorunda.

 

3--Çevre alanında yapılması gereken yatırımlar, yukarıda belirttiğimiz gibi 60 milyar euro civarında. Elbette bu yatırımlarda aslan payı kamunun olacak. Ancak kamu, bu yatırımları özel sektör eliyle gerçekleştirmek durumunda. Hemen her alanda öyle ya da böyle girişimcilere iş fırsatı var

 

4--Rakamlar pastanın büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Örneğin,

su için yaklaşık…………… 34 milyar,

katı atık için………………. 9 milyar 560 milyon,

hava için………………….. 37 milyon,

EKK (tehlikeli atıkları bertaraf) için…………… 14 milyar 755 milyon,

doğa koruma içinse……….. 264 milyon euro yatırım ihtiyacı bulunuyor.

 

5--Çevre yatırımlarının sektörel dağılımına bakıldığında,

suyun …………………….%58,

endüstriyel kirliliğin ……% 25,

katı atıkların…………….% 16,

havanın…………………% 0.7,

doğayı korumanınsa…….% 0.4 ağırlığa sahip olduğu görülüyor.

 

6--Avrupa Birliği (AB) ile 2009 yılı aralık ayında başlayan çevre müzakereleri, bu alandaki tüm uygulamaları zorunlu hale getirdi. Türkiye’ye gelen çok sayıda yükümlülük, aynı zamanda ciddi bir yatırım ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Aslında Türkiye bu alanda 2023 yılma kadar ulusal çevre stratejisini belirlemiş durumda.

 

7—Anel Doğa Genel Müdürü Kerim Daşkaya, Türkiye'de yıllık çöp miktarının 30 milyon ton olduğunu belirtiyor. Bunun

 1 milyon tonunun………………….. elektronik eşyadan ve

2 milyon tonunun………………….. tehlikeli atıklardan,

500 bin tonunun ise………………… evsel ve diğer atıklardan oluştuğunu ifade ediyor

 

8--Çevre alanmda uyumlaştırılması gereken 300’den fazla mevzuat var. 2007 ila 2023 arasında öngörülen harcama miktarı ise 60-70 milyar euro olarak tahmin ediliyor. Bu rakama gürültü, kimyasallar, ambalajlar, deniz ve kıyı sorunları gibi masraflar dahil değil. Onlar da eklendiğinde toplamda 80 mülyar euro’luk yatırım gerekiyor.

 

8.1--Çevre pastasında aslan payını, atıkların toplanması ve geri kazanılması oluşturuyor.Am¬balaj atıklarının yanı sıra, atık yağlar, bitkisel atık yağlar, ömrünü tamamlamış lastikler, kullanılmış pil ve akümülatörler ve tıbbi atıkları saymak mümkün. Atık konusunda en son düzenleme hurda otomobil ve elektronik atıklarıyla ilgili.

 

8.2—Girişimsel anlamda Çevre ve teknoloji alanındaki yatırımlarıyla bilinen Hexagon Grubu, Adapazarı bölgesinde 6 belediyeyle anlaşarak çöplerin toplanması ve geri dönüştürülmesi konusunda anlaşmaya vardı. Pamukova'da 30 dönümlük alanda kurulacak fabrika 30 milyon liraya mal olacak. Tesiste hem toplanan çöpler ayrıştırılacak, hem de atıklardan biyogaz ve elektrik elde edilecek.

 

8.3--Çöp işinde en fazla iş imkanı ve para kazanma fırsatı toplama aşamasında elde ediliyor. 2872 sayılı Çevre Kanunu, çöp toplama işinin lisanslı özel şirketlere devredilmesini zorunlu kılıyor. Özellikle de ambalaj atıklarının geri dönüşümü oldukça karlı görünüyor.

 

8.3.1--Buna göre, haneler birer abone olarak kabul edilecek ve kayıtları tutulacak. Tüm evlere atık tipine göre poşetler dağıtılacak. Böylece çöpler kaynağında ayrıştırılacak.

 

8.3.2--Keçeci, geleceğin sektörü olarak gördükleri bu alanda yatırımların devam edeceğini söylüyor. Hurda araç ve elektronik eşya konusunda da önümüzdeki dönem yatırım mesajı veriyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-7-13.11.2010




Makalenin İzlenme Sayısı : 146

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.