MAKALELER / Bilim Kafeleri ABD de Çok Sayıda Şehre Yayılmış Durumda







Bilim Kafeleri ABD de Çok Sayıda Şehre Yayılmış Durumda:

 

1—İnsanlar bir yandan tostunu yerken bilimsel konular üzerine sohbet etmek birçok insan için keyifli vakit geçirmek anlamına gelebilir.

 

2--27 yaşında bir grafik tasarımcı olan Sean Walsh bilim kafelerinden bahse¬derken şu sözleri kullanıyor: “Biz sadece öğrenmek ve karşılaştığımız her ne varsa anlamak istiyoruz, bunu yaparken de sosyalleşip iyi vakit geçiriyoruz.”

 

2.1--Bilim kafeleri ABDde çok sayıda şehre yayılmış durumda ve yayılmaya da devam ediyor.Toplumdaki birçok insan belirli bir alanda çalışan bilim insanlarının sohbetlerini dinlemek için bilim kafelerine uğruyor.

 

2.2--Florida Bilim Akademisinin müdürü Edward Haddad bilim kafelerinin  

Orlandoda başlatılmasına yardım etmiş ve yayılmalarını organize ediyor, bilim kafeleriyle ilgili olarak da şunları söylüyor: “Genelde kafelerin müşteri kitlesini üniversite öğrencileri ya da bilime çok meraklı kişiler oluşturuyor.

 

2.3--Temel bilimler, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanlarda mezun sayısının artması bilim kafelerini daha etkin hale getiriyor ve bunların sayısının gün geçtikçe artmasını sağlıyor.”

 

2.4--ABDde Orlandoda başlayan bilim kafeleri hareketi İngiltere ye sıçramış durumda. İngiltere nin ilk bilim kafesi 1998 yılında “Cafe Scientifique” adıyla Leedste açıldı. Kafede düzenli olarak, güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerin konuşulduğu, resmiyetten uzak ve ilgili herkesin katılabildiği söyleşiler yapılıyor.

 

3--ABDdeki bilim kafeleri sciencecafe. org internet sitesinde genel hatlarıyla yer alıyor. Bu sitede gündelik hayatın basit konularıyla ilgili bilimsel açıklamalar da ihmal edilmemiş.

 

3.1--Haddad bilim kafelerini tüm ülkede yaygınlaştırmak amacıyla birkaç yüz dolarla bu işe kalkıştıklarını anlatıyor. sciencecafe.org internet sitesinde, ABDde ve birçok ülkede yer alan bilim kafelerinin yerlerini gösteren bir harita yer alıyor.

 

3.2--ABD haricinde, Pakistanın îslamabad şehrinden Belçika’nın Antwerp şehrine, Hawaii adalarına kadar çok sayıda şehirde bilim kafeleri var.

 

3.3--Bilim kafelerinden bazıları ise özel bir çaba harcanmadan kendiliğinden ortaya çıkıyor. Örneğin Floridada 60 kadar emekli, Kennedy Uzay Merkezinden gelen konuşmacıları dinlemek için düzenli olarak kafeye gelip pizza sipariş ediyor. Daytona Beach’teki Embry-Riddle Üniversitesinden bilim insanları bir kafede oradaki insanlarla sohbet ediyor.

 

3.3--Haddad kafelerden beklentisinin halkı bilimle yakınlaştırmak ve temel bilim alanlarında merakı artırmak olduğunu açıkladı. Bu sayede belki halkın bilime olan ilgisi sonraki kuşaklara da aktarılabilir. Bilim kafelerinin üniversite seviyesindeki bilimsel konuları halka ulaştırabildiği bir gerçek.

 

4—Yorum:ABD yönetimler Ülkede lisans mezunlarını değil-zaten onu sağlamışlar-yüksek lisans ve doktora mezunlarını artırma peşinde.Yeni olgu iyimser doğayla barışık bilim toplumu olma.ABD bu hedefte ilerlemeye çalışıyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik- Çağlayan Taybaş




Makalenin İzlenme Sayısı : 213

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.