MAKALELER / Böbrek Sağlığı İçin En İyi Besinler





Böbrek Sağlığı İçin En İyi Besinler:

 

1—Su:Yeterli su tüketimi, zararlı maddelerin ve metabolik atıkların vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca yeterince su içmek böbrek taşlarının oluşmasını ve nüksetmesini engeller. Genel olarak, iki litre su sağlıklı bir yetişkin için mükemmel bir miktardır.

 

2—Turp: Potasyum ve C vitamini gibi içeriklerin yanı sıra izotiyosiyanatlar ve karotenoidler gibi biyoaktif bileşenler de sağlarlar.

Turplar belirgin arındırıcı ve antioksidan özelliklere sahip olduğu için böbrek sağlığının korunmasında faydalı besinler arasındadır.

 

3--Kabak çekirdeği:Kabak çerkideklerinin tüketimi, kalsiyum oksalat nedeniyle oluşan böbrek taşlarını önler.

 

4—Rezene:Su ve antioksidanlar açısından zengin olan rezene, böbreklere iyi gelen sebzeler arasında yer almaktadır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde hücresel yaşlanmayı ve oksidatif stresi önlemeye ek olarak, rezene tüketimi vücutta etkili bir detoks sürecini başlatır ve böbrek sağlığını geliştirir.

 

5—Zeytinyağı:Güçlü bir antioksidanlara sahip olan zeytinyağı, koruyucu etkileri böbrek sağlığı üzerinde de etkili olan bir besindir. Zeytinyağının faydalarından yararlanmanın en iyi yolu, mevsimlik yemeklerle çiğ olarak tüketmektir. Ayrıca, yüksek kalorili olduğu için bilinçli ve dikkatli bir tüketim gerektirir. Günde 2 veya 3 yemek kaşığı genellikle önerilen miktardır.

 

6—Karabuğday:Esansiyel amino asitlerin yanı sıra lif, B vitaminleri ve biyoaktif maddelerin bitkisel kaynağıdır. Magnezyum, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi çeşitli mineraller de içerir.İçerdiği besin maddeleri ve antioksidan potansiyeli sayesinde karabuğday, böbrek sağlığı için iyi besinler arasında yer alır.

 

7—Nar: Yüksek C vitamini içeriği ve diğer güçlü antioksidan maddeler sayesinde böbrek sağlığı da bu meyvenin tüketiminden yararlanabilir. Ayrıca ürik asitten taş oluşumunu önleyen bir madde olan sitrik asit içeriği de dikkat çekicidir.

 

8—Karnabahar:Karnabahar, genel sağlık için faydalı bir besindir ve böbreklerin de sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Genel olarak bu sebzenin tüketimi, toksinlerin yok edilmesini ve serbest radikallerin uzaklaştırılmasını destekleyerek böbrek sağlığını iyileştirir.

 

9—Soğan:C vitamini ve B6 vitamininin yanı sıra antosiyaninler ve quercetin içeriği sayesinde soğanlar, böbrekler için diyetin bir parçası olmalıdır.

 

Kaynak: https://www.ensonhaber.com/saglik/

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.