MAKALELER / Diyabet-Şeker Hastalığı-Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler





Diyabet-Şeker Hastalığı-Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler:

 

1--Yaban mersini:günde bir avuç yaban mersini yemenin pankreas tarafından salgılanan ve kan şekerini düzenleyen hormon olan insülin üretimini etkilediğini gösteriyor.Düzenli tüketimi, risk altındaki bireylerde diyabet geliştirme riskini azaltabilir.

 

2—Avokado:Avokadonun yağ içeriği yüksektir, ancak vücut için kötü olan türden değil, şekerin kana salınımını yavaşlatmaya yardımcı olan ve daha az insülin üretimini sağlayan türde yağlardır. Bunlar tekli doymamış yağlardır.

 

3--Chia tohumları:Glütensiz tahıllar olan chia tohumları, kan şekeri seviyelerini dengeleyerek vücudun insüline duyarlılığını azaltmaya yardımcı olur. Chia tohumları ayrıca kolesterolü, tansiyonu ve tatlı yedikten birkaç saat sonra oluşan açlık hissini düşürür.Chia tohumları ayrıca lif, magnezyum, potasyum, folik asit, demir ve kalsiyum içeren güçlü bir iltihap önleyicidir.

 

4—Tarçın:Tarçın karaciğeri insülin salınımına daha kolay yanıt vermeye teşvik etmekte ve böylece kilo kaybına yardımcı olmakta.Vücudun insüline daha iyi tepki vermesi, kandaki şeker dengesinin daha iyi olması ve dolayısıyla daha düşük insülin salınımı anlamına gelir.

 

4.1--Tarçın ayrıca yüksek kan şekeri seviyeleri, kötü kolesterol LDL ve toplam kolesterol dahil olmak üzere kalp ve damar hastalıkları için çeşitli risk faktörlerini azaltmada önemli bir rol oynar.

 

4.2--20 gün boyunca günde yarım çay kaşığı vücudun insülin tepkisini iyileştirmek ve böylece kan şekeri oranını yüzde 20'ye kadar azaltmak için yeterlidir.

 

5—Mango:Araştırmalara göre, günlük 10 gram kurutulmuş mango (taze mangonun yaklaşık yarısına veya 100 grama eşdeğer) tüketimi, kan şekeri düzeylerinin düşmesine yardımcı olabilir.

 

6—Baharatlar:Araştırmalar, çeşitli baharatlar eklenen gıdaların hem glikoz hem de kolesterol metabolizmasını iyileştirerek kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürdüğünü gösteriyor.Yüksek kan şekeri ile savaşan baharatlar zerdeçal, kimyon, zencefil ve kişniştir. Bu aromatik bitkilerin tümü, belirgin bir anti diyabetik özelliğe sahiptir.

 

7--Sızma zeytinyağı:Sızma zeytinyağının yüksek şeker düşürücü etkisi, büyük ölçüde doymamış yağ içeriğine bağlıdır.Sızma zeytinyağı ayrıca, damar sertliğini önlemeye yardımcı olan ve yemeklerden sonra iyi kan şekeri kontrolü de dahil olmak üzere yüksek antioksidan güce sahip maddeler olan polifenoller gibi diğer biyoaktif bileşikleri de içerir.

 

8—Yumurta:Sabahları günde 2 yumurta yiyen aşırı kilolu veya obez kişilerin , benzer ancak yumurta içermeyen bir kahvaltı yapanlara göre yüzde 65 daha fazla kilo verdiğini buldu.

 

8.1--Bunun nedeni, yumurta yemenin yemeklerden sonra insülin tepkisini azaltarak ve tokluğu daha uzun süre artırarak açlığın kontrolüne yardımcı olabilmesidir. Bu şekilde, örneğin karbonhidrattan zengin bir yemekten sonra oluşan kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçilmiş olur.

 

8.2--Araştırmalar, kahvaltıda yumurta yiyen kişilerin 36 saat boyunca önemli ölçüde daha az kalori tüketmelerinin muhtemel olduğunu gösteriyor.

 

9—Kiraz:Kirazlar antosiyaninler adı verilen ve şeker hastalığına yatkın kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek besinler içerir.

Araştırmalar, antosiyaninlerin insülin üretimini yüzde 50 oranında azaltabileceğini gösteriyor.

 

10--Yulaf ezmesi:Yulaf ezmesi, hem çözünmeyen hem de çözünür lif içerir. Çözünmeyen lif emilmeden midede biriktiği ve kan şekerinde ani yükselmelere neden olmadan tokluk hissi oluşturduğu için özellikle faydalıdır.

 

10.1--Bağırsakta fermente olan yüksek çözünür lif içeriği sayesinde yulaf aynı zamanda bağırsak bakterileri için yararlı bir prebiyotik görevi görür.

 

11—Arpa:Arpa potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengin bir tahıl olmasının yanı sıra mükemmel bir mineral takviyesi ve enerji kaynağı olarak kabul edilir.Ek olarak, iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve kolit, şişlik ve asitlik gibi sindirim sorunlarıyla mücadele eder.

 

12—Nohut:Nohutlar, diyet lifi açısından zengin baklagillerdir, özellikle kan şekeri seviyelerinin düşürülmesiyle ilişkili olan rafinoz adı verilen çözünür lif içerirler.Ayrıca protein açısından zengindirler ve kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum gibi mineraller için mükemmel bir kaynaktır. Nohutlar ayrıca A ve B vitaminleri içerirler.

 

13—Elma:Elma mükemmel bir lif kaynağıdır. Tek bir elma, önerilen günlük lif miktarının % 20'sini sağlar.Elmalarda bulunan lifin çoğu, yararlı bağırsak florasını beslemek ve şeker emilimini yavaşlatmak için yararlı olan butirat adı verilen bir asit üreten pektindir, bu da kan şekeri artışlarını önler.

 

 

Kaynak: https://www.ensonhaber.com/saglik/




Makalenin İzlenme Sayısı : 114

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.