MAKALELER / Diz Sağlığına Faydalı Besinler





Diz Sağlığına Faydalı Besinler:

 

1—Paça Suyu-Kemik Suyu:Kemik suyu, kemikleri ve kas yapısını güçlendirir. Bu besinin içerisinde yer alan glukozamin, kondroitin ve çeşitli amino asitler eklemlerin korunmasına yardımcı olur. Öte yandan doğru hazırlanan kemik suyu içerisinde yer alan jelatin sayesinde eklem sağlığı için son derece faydalıdır. Kemik suyunun takviye olarak kullanılması eklem ağrılarına iyi gelir.

 

2—Bamya Tohumu:Günde 6-8 adet sabah su ile yutmak.Faydası 8 ayda çıkabilir.

 

4—Zeytin yağında yumurta kırmak ve tüketmek:Tam besin deposu.Zeytin yağıda çok faydalı.

 

5—Baklagiller:Mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller kıkırdağın inşasında önemli rol oynuyor. Dizdeki iltihaplanmalar genelde kollajen eksikliğinde meydana geliyor. Bu noktada baklagiller devreye giriyor. İçeriğinde yer alan faydalı maddeler vücuttaki kollajenin yenilenmesine yarar sağlıyor.

 

6--Kabak Çekirdeği:Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için önemli olan iyi bir magnezyum kaynağı. Öte yandan diz kıkırdağını yeniden üreten hyalüronik asit açısından da çok zengin. Kabak çekirdeğinin içinde bulunan yüksek lif kemikleri güçlendiriyor, özellikle ileri yaştaki kadınlarda kemik erimesini ve kas kaybını önlüyor.

 

7—Zerdeçal:Enflamasyonu (iltihaplanma) ve ağrıyı iyileştiriyor. Zerdeçaldaki kurkumin adlı madde enflamasyonu artıran maddelerle savaşabiliyor. Bu özelliğiyle ağrıyan dizler için fayda sağlıyor. Özellikle karabiber ile birleştiğinde faydası zirve yaparak iki katına çıkıyor.

 

8—Kuruyemişler:Kuruyemişler ve faydalı bazı tohumlar kemik sağlığını destekliyor. Güçlü kemikler için destekleyici olan proteinleri de bolca içeriyor. Güçlü kemikler için kolajen ve antioksidan etkisi yüksek olan kuruyemişler, aşırıya kaçmamak kaydıyla her gün bir avuç tüketilebilir.

 

9--D Vitamini:Kemik sağlığını güçlendirmek için D vitamini son derece önemli. Öyle ki, düşük D vitamini seviyesi eklem ağrılarının artmasına sebep oluyor. Diz ve eklem ağrısı olan kişiler, vücutlarındaki D vitamini seviyesini mutlaka kontrol etmeleri. Eksikse, uzman tavsiyesiyle vitamin takviyesi alınabilir.D vitamini takviyesi için eczaneden devit alınabilir.ve güneşte durmak d vitamini yapımını hızlandırmakta.

 

10—Gıda takviyesi olarak nematro ve bormealin(ödem çözücü) kullanılabilir.

 

11—Fizik tedavi ile %60-70 şifa gerçekleşebilir.

 

12--Diz Sağlığını Korumak İçin:

 

12.1-Kilo alımına dikkat edin. Çünkü alınan her kilo, dizlere ekstra yük bindirir. Fazla kilolar ise eklem kıkırdağının yıpranmasına ve bozulmasına neden olabilir. İlerleyen durumlarda ise kireçlenme ortaya çıkabilir.

 

12.2--Spor yapıyorsanız, egzersiz öncesinde mutlaka açma-germe, esnetme hareketleri yapın.Diz çevresinde bulunan kasları güçlendirmek için buna yönelik egzersiz yapabilirsiniz.

 

12.3--Diz sağlığınız için ayakkabı seçimine dikkat edin. Dengeli ve tercihen yerden 2 santim yüksek tabanlı ayakkabılar kullanın. Çok yüksek topuklu ayakkabılardan veya babet gibi sıfır topuk ayakkabıları tercih etmeyin.Gerekiyorsa karbon esaslı ortopedik tabanlık yaptırılarak kullanılabilir.

 

12.4--Dizlerinizde geçmeyen ağrılar söz konusuysa mutlaka bir uzmana danışın.

 

12.5--Yokuş çıkmak ya da inmek ağırlık merkezini sürekli öne-arkaya götürdüğü için dizleri zorlayabilir, ağrıları arttırır. Yürüyüş yapacaksanız düz yolları tercih edin.

 

Kaynak: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 121

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.