MAKALELER / İçme Suyu Arıtımı-Dezenfeksiyon Yöntemleri





İçme Suyu Arıtımı-Dezenfeksiyon Yöntemleri:

 

1--Günümüzde klorlama içme suyu arıtımında yararlanılan en yaygın yöntemlerden birini oluşturuyor. Su sağlama konusunda ABD çapında hizmet veren Su İşleri Kurumu (AWWA) içme suyuna katılan klor sayesinde ülkede geçtiğimiz yüzyılda yaşam beklentisinde % 50 oranında bir artış sağlandığına dikkat çekiyor.

 

1.1—İçme suyuna eklenen az miktarda klorun insan sağlığına zarar vermeyeceğinden pek emin değiller. Klorlama karşıtları sudaki eser miktarlarda klorun bile böbrek, rektum ve meme kan-serlerinde artışa yol açtığını ortaya koyan araştırmalara dikkat çekiyorlar.

 

1.2--Sorun klorun kaynak sularının içindeki organik bileşiklerle etkileşime geçip, bedendeki yaşamsal hücreleri yok edebilen ya da onlara zarar verebilen serbest radikallerin gelişimini körükleyen, trihalometanların (THM’ler) oluşmasına yol açmasından kaynaklanıyor.

 

1.3--THM’ler kanserin yanı sıra, astım, mayasıl, kalp hastalığı gibi başkaca sağlık sorunlarına, düşük ve sakat doğum oranlarında artışa da neden oluyor.

 

2--Özel kuyuları olup da klorlamaya kaygıyla yaklaşanlar suyun mikroplardan arıtılması için başka yollara başvuruyorlar. Bu yolda atılacak minik bir adım klorun yerine, çevreye klor denli hızlı yayılmayan kloramin.

 

2.1--kloramin de herkesin hoşuna gitmeyebilir. Çünkü az miktarda kloramin, insanların küçük bir yüzdesinde bile olsa, yıkanmadan sonra deride döküntülere yol açabileceği gibi, eskimiş metal boruların içine işleyerek insanların kurşuna daha çok maruz kalmalarına da neden olabilir.

 

3--Bir başka seçenek, biraz daha pahalı olmakla birlikte, bir su arıtma makinesi satın almaktır. Suyu ozon molekülleri eklemek suretiyle mikroplardan arındıran ve geriye herhangi bir kalıntı bırakmayan ozonlama birimleri piyasada yaklaşık 9 bin dolara satılıyor.

 

4--Bir başka seçenek de, suyu UV ışınlarından geçirerek virüs ve bakterileri yok eden UV ışınlı arıtma aygıtları olabilir.

 

5--Ancak en akla uygun ve bütçeyi en az sarsacak yöntem vana ve muslukların filtrelenmesidir. Karbon bazlı su sistemleri ve arıtmalı sürahi filtreleri içme suyunun kirleticilerden arındırılması.Cildi aşırı duyarlı olanlar bu tür filtreleri duş başlıklarına bile yerleştirebilirler.

Kaynak:Rita Urgan, Scientific American online

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 135

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.