MAKALELER / Şehirlerde Sosyal-Fiziki İyileştirme Örnekleri-Dünya





Şehirlerde Sosyal-Fiziki İyileştirme Örnekleri-Dünya:

 

1--Brezilya’da, Sâo Paulo yakınında büyük bir sanayi kenti olan Diadema’da nüfusun % 30’u gecekondularda yaşıyordu. Devlet fikir için bölge sakinlerine danıştı, orada yaşayan işçilerin çalışacağı yeni inşaatlar için önceliklerini sordu.

Bir arazi kullanım programıyla 90 yıl kalma hakkı tanınan sakinler böylece evlerine bakmaya ve mahallelerine yatırım yapmaya özendirildi. Sakinler sokakların genişletilip kaplanmasına, sıhhi tesisatların döşenmesine yardım etti.

 

1.1--Smith’e göre bugün Diadema’lılarm % 3’ü gecekonduda yaşıyor ve kamu düzeni ve sağlığının standart ölçülerinden biri olan yıllık cinayet oranı 100 binde 14.3’e düştü. Bu rakam 1990’lardal40’du.

 

2--Kolombiya’nın Medellin kenti de bir zamanlar uyuşturucu kartellerinin, cinayet ve umutsuzluğun dünya başkentiydi. Yenilikçi siyasi liderler kabaca on yıl önce, başta akla aykırı gibi görünen bir girişim başlattı. En berbat gecekondu bölgelerine en büyük yatırımları yapmaya başladı ve çevre tepeleri kaplayan uzak, suçtan geçilmez semtleri kent merkezine bağlayacak teleferik ağları kurdu.

 

2.1--Teleferik direklerinin çevresine yeni kütüphane ve parklar, devlet okulları ve yaya yolları yapıldı. Öyle ki, şehirdeki kamu mimarisine ait en güzel ve en gösterişli örnekler en yoksul semtlere inşa edildi. Medellin’in çehresi değişti.

 

3--Senegal’in başkenti Dakar’da semt temsilcileriyle birlikte çalışan tasarımcılar, Yoff adlı varoşta atık suyu geri dönüştürecek bir sulama sistemi geliştirdiler.

 

4--Hindistan’da hızla gelişen birçok kentten biri olan Pune’de işçiler, inşaat projelerinin peşinde, aileleriyle bir kaçak yerleşimden diğerine taşınıyor. Dolayısıyla çocukları çoğu zaman okulda okuyamıyor. Bu yüzden bir grup tasarımcı on yıl önce okulları onların ayağına getirmeye karar verdi ve  

otobüsleri 25 kişilik derslikler halinde donatarak öğrencileri yaşadıkları yerlerden aldırdı.

 

4.1--Öğrencilerin bir defteri var ve orada hem okuldaki gelişimleri takip ediliyor, hem de Pune çevresindeki eğitim merkezlerinin telefon numaraları listeleniyor. Böylece çocuklar taşındığında aileleri yeni semtlerinde onlara okul bulabiliyor.

5--Bangladeş’te de mimar Muhammed Rıdvan yüzer okul, kütüphane ve sağlık ocağı olarak iş gören “cemiyet filikaları” tasarladı. Denizin yükselmesiyle 2050’de ülkenin beşte birinin su altında kalacağı tahmin ediliyor. Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgesi olan alçak rakımlı Ganj- Brahmaputra Deltası deniz olacak.

 

5.1--Yerel tekne yapımcılarıyla çalışan Rıdvan, altı düz olan geleneksel bambu teknelerden aldı. Onları su geçirmez çatı ve güneş panelleriyle donattı. İçine bilgisayarlar, yüksek hızlı internet ve geri dönüştürülen gazyağı lambalarından taşınabilir güneş lambaları kurdu. Geleneksel malzemeler, yerel yapım teknikleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ortaya bir bağlamsal tasarım modeli koydu.Bangladeş’te şu an Rıdvan’ın 54 teknesi 90 bin aileye hizmet veriyor.

 

6--Kenya’nın başkenti başkenti Nairobi’de, Afrika’nın en kalabalık varoşlarından biri olan Kibera’daki sorunsa farklıydı. Geleneksel odun ve kömür ocakları orada birçok solunum rahatsızlıklarına yol açıyor. Sokaklar çöpten geçilmiyor. Bundan hareket eden Nairobili bir mimar, çöp yakan bir mahalle ocağı tasarlıyor ve semt sakinleri getirdikleri çöpe göre orayı belli bir süre kullanabiliyorlar.

 

7--Tayland’da Baan Mankong Semt Düzenlemeleri adı verilen bir program, semt sakinleriyle resmi merciler ve sivil toplum kuruluşlarını daha güvenli ve temiz yaşam alanları için bir araya getiriyor. Ve bu çerçevede son sekiz yıldır ülkedeki 5 bin 500 varoştan yüzlercesinin koşulları iyileştirildi.

 

7.1--Bangkok’un Bang Bua Kanalı boyunca binlerce aile uzun süredir, kirli taşkın sularının üstünde kazıklarla yükselen ve çürük yaya yollarıyla birbirine bağlanan derme çatma evlerde yaşıyordu. Yakındaki Sripatum Üniversitesi’nden mimarlar, bölge sakinlerinin istekleri doğrultusunda sıraevler, müstakil ve ya müstakil evler tasarladı.

 

7.2--Yüzlerce harap yapı yıkıldı ve oradaki çoğu kapı ve ağaç malzeme tekrar kullanılarak yeni evler yapıldı. Üstelik insanlar ayrı düşmesin ve aileler bölünmesin diye eski evlerinin olduğu suyun yakınında, sağlam toprak zeminde.

Bang Bua’daki strateji yalnızca evlerin ve altyapının iyileştirilmesini değil, düşük faizli kredileri ve uzatılabilir 30 yıllık kira sözleşmelerini de kapsıyordu.

 

7.3--Böylece sakinler o mülklerde yasal olarak söz sahibi yapılıyordu. Bu sayede yoksulları hep çaresiz ve umutsuz bırakan tahliye döngüsü de kırılabildi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 122

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.