MAKALELER / Çöp Konteynerlerinin Doluluğunu Yapay Zekayla Kontrol Etmek









Çöp Konteynerlerinin Doluluğunu Yapay Zekayla Kontrol Etmek:

 

1--Ankara’da bulut sistemleri ve yapay zeka üzerinde araştırma geliştirme faaliyetleri yürüten Evreka, kendi imkanlarıyla yaptığı sistemle çöp konteynerlerinin doluluk oranı, bulut ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak takip edilebildiğini duyurdu.

 

2--Çöp konteyner’larına yerleştirilen sensörlerle doluluk oranlarını gören bir altyapı geliştiren Evraka, bununla da yetinmeyerek bir tür rotalama algoritması yazdı. Böylece sistemin otomatik olarak çöp kutularının doluluk oranlarını görerek, kamyonların sadece dolu kovalara yönlendirmesi sağlandı.

 

3--Evreka Kurucu Ortağı Mert Barutçu, AA muhabirine, geliştirdikleri akıllı atık toplama sistemine ilişkin değerlendirmede bulunarak şunları söyledi: “Gece atık toplayan kamyonlarla birlikte sahaya çıktık. Bir yazılım olmadan bile atık konteynerlerinin doluluk oranını ölçerek iyileştirme sağlayabiliyorduk.

 

3.1--Sonra bu teknolojiyi geliştirmeye başladık. Bir yılın sonunda ilk denemelerimizi Tuzla Belediyesi ile yaptık ve 100 konteynere sensör yerleştirdik.

 

3.2--Bugün geliştirdiğimiz sistemle Türkiye'de 15 belediyeye, dünyada 30 atık toplama firmasına hizmet veriyoruz. Türkiye dahil 7 ülkede çalışıyoruz.

 

3.3--Atık toplama konteynerlerine yerleştirdiğimiz sensörlerle bunların doluluk oranını tespit ederek dijital ortama aktarıyoruz. Bu verilerle daha az kaynak kullanarak, daha çok atığın toplanmasını sağlıyoruz.”

 

4--Belediyelerin yazılımla birlikte sensörleri de kiralayabildiklerini aktaran Barutçu, "Tüm sistemi kiraladıkları zaman herhangi bir ön maliyete katlanmaları gerekmiyor ve kullandıkları günden itibaren tasarrufa başladıkları için herhangi bir ek maliyet olmuyor.

 

4.1--Sensörleri satın aldıkları zaman da yaklaşık 4-6 ayda tüm donanım maliyetini çıkarabiliyorlar. Türkiye'de pazar lideriyiz ve Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa'da önemli bir büyüme yakaladık. Yeni girdiğimiz Rusya pazarında büyüme hedefimiz var.

 

Kaynak: www.tamindir.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 798

Eklenme Tarihi : 21.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.