MAKALELER / Evreninin % 80 nini Karanlık Madde Oluşturuyor





Evreninin % 80 nini Karanlık Madde Oluşturuyor:

 

1--Astronomlar, karanlık ve görülebilir maddenin yaklaşık olarak 500.000 galakside ne şekilde dağılım gösterdiğini araştırdı. Bu çalışmanın sonucunda bugüne kadar incelenen en büyük bölgenin üç boyutlu haritası çıkarıldı.

 

2--Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde Richard Massey yönetiminde çalışan araştırma ekibi, Hubble uzay teleskopuyla dolunayın sekiz misli alanı büyüklüğünde bir bölgeyi inceledikten sonra yarım milyon kadar galaksinin ayrıntılı görüntüleriyle karanlık ve görülebilir maddenin haritasını çıkarmaya başardı.


3--Buna göre evrenin %80’i karanlık maddeden oluşmakta. Karanlık madde görülebilir ışık veya radyo dalgaları gibi elektromanyetik ışın yaymıyor.

 

3.1--Astronomlar karanlık maddenin varlığını sadece görülebilir madde veya ışıkla meydana gelen karşılıklı etkiler sayesinde kanıtlayabiliyor.

 

3.2--Karanlık maddenin kütle çekimi incelenen galaksilerin ışığını saptırdığı için araştırmacılar,Hubble görüntüleri sayesinde karanlık maddenin dağılımını ölçebilmişler.

 

3.2.1--Nature dergisindeki yazıda haritadaki bazı bölgelerdeki karanlık maddenin daha yoğun olduğu açıklanmakta. Bu bölgeler daha kuvvetli kütle çekimi sayesinde görülebilir maddeyi bir arada toplayacak şekilde kendilerine doğru çekiyor. Ve bu şekilde yıldızlar, galaksiler ve galaksi kümeleri oluşmakta. Astronomlar bu yüzden karanlık maddeyi uzayın iskeleti olarak tanımladı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.