MAKALELER / Duvar Radyatörü





Duvar Radyatörü:

 

1--Evinizin hiçbir yerinde kalorifer borulan ve radyatörler olmadan ısınma amaçlı duvardan ısıtma sisteminde, sıcak su, alçı sıvanın arkasında gizlenmiş bakır borulardan akarak duvarı adeta sobaya dönüştürüyor; üstelik yalnızca 30 dakika içerisinde ısınarak.

 

2--Pencere altlarına yerleştirilen klasik radyatörlerin aksine duvar radyatörü ısıtılmış hava sirkülasyonuyla değil enfraruj ışınıyla ısıtıyor. Ve ısınmış duvar bir sobanın yüzeyinden daha büyük ol-duğu için de 30 derecelik bir ısı iki ila üç metrelik alana yayılabilecek sıcaklığı üretebildiğinden diğer tekniklere göre daha çabuk ısıtıyor.

 

2.1--Ayrıca ısınma sırasında rahatsız edici hava akımı yaratmadığı için de toza karşı alerjisi olanlar ve hava akımı nedeniyle çabucak hastalananlar için ideal bir yöntem.

 

3--Duvardan ısıtma sisteminin diğer özelliği de borulardan sıcak su verine soğuk su verildiğinde soğutma yapabilmesi.

 

3--Soğuk kış aylarında da düşük sıcaklıkta gayet verimli çalışan duvar radyatörü güneş enerjisi, termik pompa ve yakıt hücreleri kombinasyonu için gayet uygun. Çünkü bu sistemlerde de ısıtma suyunun 30-40 derece olması yeterli.

 

3.1--Ayrıca duvar radyatörü var olan kalorifer sisteminin değiştirilmesine gerek kalmadan eski yapılarda da uygulanabiliyor.

 

4--Duvardan ısıtma sistemi bundan üç yıl önce ilk kez uygulanmaya baş-landığında bakır borular tek tek monte ediliyormuş, fakat bugün piyasada satılan hazır tesisatlar alçı sıva ya da resim çerçevesine benzer bir muhafaza içinde monte edilmekte.

 

4.1--Fakat duvar radyatörleri bildik radyatörlerden daha pahalı. Üstelik 20 metrekarelik bir oda için yaklaşık olarak on metrekarelik duvar radyatörünün döşenmesi gerekiyor. Sıva dahil, Almanya fiyatı 550 milyon TL. Tabii yeni binalarda inşaat sırasında yerleştirildiğinde biraz daha ucuza çıkıyor.

 

5--Duvar radyatörlerindeki en büyük sorun ise, evdeki eşyaların yerlerinin değiştirilememesinden kaynaklanıyor. Duvara dayanan büyük bir dolap doğal olarak sıcaklığın odaya yayılmasını engellemekte. Hatta rafların bile radyatörlü duvarlara monte edilmemesi önerilmekte.Dahası duvara resim asmak için çakacağmız tek bir çivi bile ayrı bir dikkat istiyor. Çivi fazla derine çakıldığında bakır borularından birisi delinebilir ve bu durumda tamir için tüm sıvanın sökülmesi gerekir.

 

5.1--Fakat firma bugüne kadar montajdan önce tüm duvar radyatörlerinin fotoğrafını çektiğinden bu tür sorunlar yaşanmamış. îşi iyice garantiye almak isteyenlere duvara yapıştırıldığında hafif bir renk değişikliği yaratan özel bir folyo önerilmekte.

 

5.2--Çok çabuk kuruyan çimento sıva üzerinde zamanla çatlaklar oluştuğundan firma alçı ve kil sıvanın daha uygun olduğunu söylüyor.

 

5.3--Her ısıtma elemanının elektrikli vanalarla çalıştığı duvar radyatörünün ileri teknolojiyle ayarlanıyor olması da bir başka sorun. Zira bu tür tesisat hakkında bilgisi olan usta sayısı duvar radyatörünün üretildiği Almanya’da bile henüz çok az.

 

6--Duvar radyatörlerinin iç duvarlara mı yoksa dış cephe duvarlarına mı monte edilmesi gerektiği de ayrı bir tartışma konusu. Gerçi eski yapılarda kötü izole edilmiş dış duvarların ısıtılması bir iyi bir avantaj olarak düşünülebilir. Fakat bu durumda yakıt giderleri arttığı gibi duvarın fiber plakalarla ve yansıtıcı folyoyla kaplanması durumunda bile sıcaklığın önemli bir kısmı dışarıda kalır. Oysa odaların daha iyi ısıtılabilmesi için iç duvarın sıcak olması daha uygun.

 

7--Öte yandan “Enerji tüketiminde duvar radyatörünün klasik radyatörlere oranla bir avantajı yok” diyen Stuttgart Fraunhofer Yapı Fiziği Enstitüsü’nden Johann Reiss, bu açıklamasıyla üretici firmanın iddiası olan %25-%30’luk enerji tasarrufunun gerçekle ilgisi olmadığım söylüyor.

 

7.1--Gerçi duvar radyatörüyle ısınan 79 evdeki yakıt giderleri birbirine uymuyordu ama bu yeni teknikten değil farklı havalandırma alışkanlıklanndan kaynaklanıyordu. Yoksa duvardan ısıtma tekniği kullananlar diğer ısıtma teknikleri kullananlardan ne daha memnun ne de daha fazla şikayetçi olmuşlardı.

 

8--Sonuçta duvar radyatörünün özellikleri kısaca şu şekilde özetlenebilir: Olumlu ve olumsuz yönleri bulunan duvar radyatörü yakıt giderlerini düşürmüyor ama kullanıcılara evlerinde en azından ince giysilerle dolaşma olanağını veriyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.