MAKALELER / Yeşil Çay Alzheimer Hastalığını Önlüyor mu





Yeşil Çay Alzheimer Hastalığını Önlüyor mu:

 

 1--Son bir araştırmayla anlaşıldığı üzere yeşil çay içindeki bir madde Parkinson ve Alzheimer hastalığındaki ölümcül plaka oluşumunu engellemekte.

 

1.1--Zehirli protein birikimleri yerine zehirsiz ve sinir hücrelerine zarar vermeyen küremsi protein bileşimleri epi- gallokateşin -3- gallat (EGCG) oluşmakta.Sonuç deney tüplerindeki sinir hücresi modelleriyle gerçekleştirilen deneylerle elde edildi.

 

2--Max-Dellbrück Moleküler Tıp Enstitüsü bilim insanlarının konuyla ilgili araştırma yazısı Nature Structural and Molecular Biology dergisinde yayımlandı. EGCG maddesi çok erken evrede henüz katlanmamış proteinlere yapışarak, hatalı katlanmaya bağlı olarak zehirli, çözülmeyen bileşimlerin gelişmesini engellemekte.

 

2.1--Gerçi yine de protein katlanmaları oluşmakta ama bunlar farklı bir mekanizma üzerinden oluştuğundan zararsızdırlar. Bu sonuç toksik bileşimleri tanıyan bir antikor testiyle elde edilmiş. Araştırmacılar bundan sonra EGCG maddesinin Alzheimer hastalığındaki zararlı ilk aşamalarla ne şekilde etkidiğini ve iyi huylu” küreciklerin yapısını öğrenmeye çalışacaklar.

 

2.2--Proteinlerin hatalı katlanması sonucunda tehlikeli protein plakaları oluşmakta. Sinir hücrelerine zarar veren bu birikimler hastalıkların zeminini oluştururlar.

 

3--Hatalı protein katlanmaları Parkinson, Alzheimer ve Chorea Huntington gibi hastalıklara yol açmakta. EGCG maddesi, hatalı katlanan çeşitli proteinlerle birleştiği için uzmanlar, söz konusu maddeyle dejeneratif sinir hastalıkları ve protein birikimleriyle gelişen diğer hastalıklar için yeni ilaçlar geliştirebileceklerini sanıyorlar.

 

3.1--Bilim insanları 2006 yılında sirke sineğiyle gerçekleştirdikleri deneylerle, EGCG maddesinin Chorea Hungtinton hastalığına yol açan birikimleri engellediğini göstermişlerdi.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 109

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.