MAKALELER / Obezite-Metabolizma Hızını Ölçtürmek ve Çözümde En Uygun Spor Tipi





Obezite-Metabolizma Hızını Ölçtürmek ve Çözümde En Uygun Spor Tipi:

 

1--Obezite Probleminde Metabolizma Hızını Ölçtürmek Gerekli:

 

1-- Türkiye Diyabet Vakfı Endrokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Oğuzhan--Dinlenirken ya da uyurken harcadığımız enerjidir. Metabolizma hızının düşük olması, çok fazla yememenize ya da diyet yapmanıza rağmen kilo almanıza yol açar.

 

1.1-- Metabolizma neden yavaşlar-İlerleyen yaş. Egzersiz seviyesinin az olması.Düşük kalorili diyetler.Sık sık kilo verip tekrar almak.Menopoz dönemi. Tiroid hormonlarının yetersiz çalışması, polikistik över sendromu, gizli şeker gibi bazı hastalıklar.

 

2--Tüm çabalarınıza rağmen kilo veremiyorsanız hem metabolizma hızınızı ölçtürmenizde hem de bazı kan tetkikleri yaptırmanızda yarar var. Belki de fazla kilolarınızın kaynağında bir hastalık yatıyordun

 

3--Metabolizma hızı nasıl hesaplanıyor-Metabolik holter adı verilen bir cihazla hesaplamak mümkün.Tansiyon aletine benzeyen bu cihaz 3 gün boyunca kola takılıyor. Gün içinde kaç adım attığınızı, ne kadar kalori harcadığınızı kaydediyor.

 

3.1--Daha sonra bu verileri bir bilgisayar programı çözüyor. Böylece günlük kaç kalori harcadığınızı hesaplıyoruz.Diyelim ki, metabolizma hızınız 1700 kalori çıktı. Size bu durumda 1700 kalorinin altında bir diyet veriyoruz. Aksi taktirde kilo alırsınız.

 

4--Testler bir hastalığınızın olduğunu gösteriyorsa önce bu sorunu gideriyoruz. Daha soma uygun bir diyet programı hazırlanıyor.

 

5--Herkese ölçüm şart mı-Şu durumlarda metabolizma hızı ölçümü ve bazı kan tetkikleri şart:

 

--Ailenizde kalp, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve kilo problemi varsa

 

--Adet düzensizliği, tüylenme, gebe kalmada güçlük gibi sorunlar yaşıyorsanız (polikistik över sendromu)

 

--Cilt kuruması, saç dökülmesi, kabızlık, tırnak kuruması gibi belirtilerden yakmıyorsanız (tiroid hormonunun yetersiz çalışması)

 

--Hızlı yemek yeme, acıktığınızda fenalık hissi, baş ağrısı, açlığa tahammülsüzlük, aşırı tatlı isteği, gece uyanıp yemek yeme isteği, ağır bir yemek soması yorgunluk, uyku hah gibi sorunlarınız varsa (gizli şeker)

 

--Gebelikte 13-15 kilonun üzerinde kilo aldıysanız

 

 2—Obezite Çözümünde En Uygun Spor Tipi:

 

1-Fazla kilolar sadece beslenme ve yaşam biçimiyle ilgili değil. Bu konuda genlerin de rolü var. Araştırmacılar yağ ve şeker metabolizmasını etkileyen ve kişilerin daha çabuk şişmanlamalarına yol açan en az 90 gen saptadılar. Peki bu tip insanların zayıflamaları mümkün değil mi?

 

2--Kısa süre önce tamamlanan geniş kapsamlı bir araştırma, “şişmanlık” genlerine sahip insanların bir diyet sayesinde, diğerlerinden bile daha kolay zayıflayabildikleri gösterdi. Sağlıklı ve düşük kalorili beslenme bu kişilerde daha iyi işliyor. Sorunun yanıtı: Spor.

 

3--Ulusal Tayvan Üniversitesi’nden Wan-Yu Lin ve ekibi kalıtsal nedenlerden dolayı şişmanlamaya meyilli insanların, hangi spor türüyle daha kolay zayıflayabileceklerini araştırdı. Araştırma çerçevesinde yaşları 30 ila 70 arasında değişen 18.424 Tayvanlının sağlık verileri değerlendirildi. Özellikle de beden kitle endeksi, beden yağı oranı, bel - kalça oranı gibi veriler.. Ayrıca

deneklerin kanlarında bilinen 97 şişmanlık geninden 20 tanesi de analiz edildi.

 

3.1--Bu bilgiler ışığında kalıtsal şişmanlık riski endeksi hesaplandı. Tüm katılımcılar hangi spor türlerini ne sıklıkta yaptıklarını açıkladılar.

En sık yapılan 18 spor türünden hangisinin beden kitle endeksini daha fazla düşürdüğü ve diğer kilo parametreleri incelendi.

 

3.2--Sonuç: Şişmanlık genlerine sahip kişiler için en etkili spor türleri koşma, dağa tırmanma, yürüyüş ve vals, tango ve slowfox gibi klasik danslar. Fakat en etkilisi koşma. “Nitekim koşmak sadece genetik etkileri zayıflatmakla kalmayıp, beden yağ oranı ve kalça çevresinde de etkili oldu” diyor

 

3.3--Araştırmacılar. İlginç bir şekilde bisiklet sürmek, yüzmek, tenis veya Badminton gibi sporların da genetik açıdan şişmanlamaya eğimli olanlarda çok az etkili olduğu anlaşıldı.

 

Kaynak:Performing different kinds exercise differentially attenuates the genetic effects on obesity measures: Evidence from 18,424 Taiwan cipants, PLOS Genetics, 1.07.2019.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 134

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.