MAKALELER / Elektrikli Arabaların Akülerinin Geri Dönüşümü Pahalı ve Zor






Elektrikli Arabaların Akülerinin Geri Dönüşümü Pahalı ve Zor:

 

1--Otomobil üreticileri elektrikli otomobillerin çevresel yararını övseler de bunlara güç sağlayan yeni akülerin veya pillerin tükendikten sonra en iyi nasıl yok edileceği, geri dönüştürüleceği veya yeni amaçlar için nasıl kullanılacağı konusunda farklı düşünüyorlar.

 

2--“Şehir madenciliği” (hurda elektronik aletlerden değerli metaller çıkarmak) yapan şirketler, kısmen tükenmiş pil yığınlarını elden geçirecek altyapıyı oluşturmaya başladı. Danışmanlık firması Frost & Sullivan’agöre 2020’lerin başında, yılda yaklaşık 500 bin pil hurdaya çıkacak.

 

3--Elektronik hurdalarından metal çıkaran en büyük firmalardan Umicore’un yerel yöneticilerinden Ghislain Van Damme, “Çevreci geri dönüşüm olmazsa çevreci araba da olmaz” diyor. Van Damme geri dönüşümü planlayamayan şirketlerin, “marka hasarı” ile pillerin en sonunda yasadışı biçimde yakılması veya çöpe atılması halinde, olası para cezası ve yasal işlemlerle karşılaşacağını söylüyor.

 

4--Geri dönüştürmeyle ilgili, özellikle Avrupa’daki daha sert yasalar nedeniyle çoğu durumda, pillerin nihai imhasından (kendileri üretmemiş bile olsa) otomotivciler sorumlu olacak.

 

4.1--Ama maliyet etkeni bu çalışmaların hızını kesiyor. En yeni ve güçlü lityum tabanlı pillerin geri dönüştürülmesi de eski pillere göre daha az kârlı.

 

4.2--Lityum bol. Ancak Şili ve Bolivya gibi ana tedarikçiler oto üretim merkezlerine uzak.Frost & Sullivan’dan uzman P. Aswin Kumar, “Lityum dâhil metallere yönelik daimi ve artan bir talep olacak. Ama lityumun geri dönüştürülmesi, çıkarılmasından hâlâ beş kat pahalı. Bu yüzden, geri dönüşüm işine çevre yasaları yön verecek” diyor.

5--Kurşun pillerden daha güçlü ve büyük olan hibrit (hem elektrikli hem benzinli) ve elektrikli arabalardaki pillerin bazıları 250 kilodan ağır. Bunlar ayrıca, imalat zorluğu nedeniyle arabanın en pahalı parçası olabiliyor.

Kısmen dolu pillerde bile elektrik kalabiliyor. Bunlar tehlikeli elektrik çarpmalarına yol açabilir ve yanlış kullanılınca ciddi bir yangın tehlikesi yaratabilir.

 

6--Toyota Motor pilleri geri dönüştürmek için Avrupa ve ABD’de ortaklıklar kurdu. Şirket Japonya’daki daha verimli geri dönüşüm yöntemlerinden yararlanmak için, ABD’de sattığı Prius modellerine ail bazı pilleri oraya gönderiyor.

 

6.1-- Bazı imalatçılara göre piller arabalardaki ömürlerinin sonunda bile,%70 verimle çalışabilecek.Nissan Japon holdingi Sumitomo ile eski pilleri yenilenebilir enerji kaynaklarından gelen elektriği depolamak ve acil durumlarda yedek güç kaynağı olarak kullanmak için 4R Energy adlı ortak bir girişim kurdu.GM de Volt pillerini kullanma yolları bulmak için İsviçreli mühendislik şirketi ABB ile çalışıyor.

 

7—Yorum:Çeşitli şirketlere yapılan bağışlar bu geridönüşüm ekosistemini kurmaları için.Sözün başındada söylendiği gibi elektrikli otomobiller için Umicore’un yerel yöneticilerinden Ghislain Van Damme, “Çevreci geri dönüşüm olmazsa çevreci araba da olmaz” diyor.

 

Kaynak:James Kanter




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.